Bokrecension: Jo Nesbø – Törst – 584 lättlästa, spännande sidor som det inte går att slita sig ifrån

Törst
Jo Nesbø
Utgiven: 2017-03
Översättare: Per Olaisen
ISBN: 9789100167134
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Serie: Harry Hole (del 11)

Deckarförfattaren Jo Nesbø är utan tvekan en av de stora norska exporterna. Hans deckare med kriminalpolisen Harry Hole i centrum har fått läsare runt om i världen. Nu har den elfte kriminalromanen i serien om Harry Hole kommit på svensk. 584 lättlästa, spännande sidor som det inte går att slita sig ifrån, garanteras.

Nesbø är en skicklig berättare. Han kan väva ihop en deckare så att jag som läsare känner mig delaktig, så att jag lever mig in i händelserna. Han har också en skarp penna i att beskriva och skildra samhället ur flera aspekter samtidigt som existentiella frågor om liv och död och livets mening får plats. Det enda i själva språket och sättet att berätta som irriterar mig emellanåt är att av och till blir det skriva för övertydligt med kursiverade ord i meningar för att vi ska förstå hur det ska betonas. Litar författaren inte på mig som läsare?

Som alltid har jag väldigt kul av författarens kommentar om musiken. Nesbø har ett stort musikintresse, det är uppenbart och oftast håller jag med honom om vilken musik som är ytlig och vilken som har hög kvalitet.

Ett minus för mig är dock själva brottet. En ung kvinna hittas mördad i sitt hem. Hennes kropp är tömd på blod och polisen hittar tecken på att någon sugit ut blodet ur henne. Medier spekulerar i att det kan handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Snart dyker det upp ytterligare en ung kvinna mördad med liknande tecken på att ha mördats av en vampyrist. Jag förstår dock inte varför det måste vara så fruktansvärda mordmetoder? Det är så överdrivet, tänker jag och passar egentligen inte ihop med författarens osvikliga förmåga att skildra samhället och verkligheten i övrigt.

Harry Hole undervisar på polishögskolan, är lyckligt gift och är styvfar åt Oleg som börjat på polishögskolan. Harry Hole vill inte alls ha med detta spektakulära mord att göra men tvingas av högste polischefen att starta en utredning. Det blir som alltid med Harry Hole, utredningen blir som ett gift och han kan inte låta bli att tänka på fallet dygnet runt.

I vilket fall som helst, Harry Hole är Harry Holle och Jo Nesbø är Jo Nesbø – och för var och en som gillar denna kombination blir det en läsfest med denna elfte bok i serien.

24 maj, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *