Parkteatern fyller 75 år – Stor Födelsedagskväll i Vitabergsparken och fullspäckat jubileumsprogram

Skribent:

Bollywoodopera – Foto: Anette Persson


Parkteatern i Stockholm fyller 75 år ii sommar och detta firas med en stor födelsedagskväll i Vitabergsparken och ett fullspäckat jubileumsprogram.

Ett pressmeddelande berättar:
Den 11 juni 1942 hängde det regn i luften. Trots det samlades en stor och nyfiken publik i den lilla parkanläggningen Junotäppan i Gamla Stan för att ta del av Stockholmskväll, en afton fylld av musik och text med anknytning till staden. Succén var ett faktum och embryot till Parkteatern var fött!

Nu 75 år senare knyter vi an till historien med Stockholm! – staden som växer, en musikalisk resa i ord och ton med Mattias Enn, Ayla Kabaca och kapellmästare Carina E Nilssons orkester.

– Själva födelsedagen firar vi söndagen 11 juni med en jubileumskväll där gamla vänner som Cullbergbaletten och Monica Nilsen med flera gästar oss i Vitabergsparken. Det blir allsång, popcorn och hurrarop hela kvällen! Säger Sissela Kyle, konstnärlig chef.

Parkteatern – A Midsummer nights dream – foto: Jeff van de Zandt

Under vår stora turné låter vi så mycket som tre föreställningar spela på varje plats – en liten repertoarteater som erbjuder en bredd för publiken i de olika områdena. En engelskspråkig version av Shakespeares A Midsummer Night´s Dream och BollywoodOpera från Botkyrka alternerar på våra stora spelplatser tillsammans med Stockholm! – staden som växer. Stora turnén avslutas med att uppmärksamma att Finland fyller hundra år. Norrdans ger föreställningen Sju gånger sju baserat på nationaleposet Sju bröder och Arja Saijonmaa bjuder på en konsert.

För 100 år sedan rasade ett potatisuppror på Södermalm. Dessa hungerkravaller uppmärksammas i pjäsen Potatisrevoltörerna av Magnus Lindman i regi av Agneta Ehrensvärd. En uppföljning av Unga Dramatens Potatisrebellerna från 2015.

Parkleken som funnits som ett permanent inslag i staden sedan 1937 firar 80 år i år. På parklekar har teater i olika former alltid funnits och Parkteatern har dem som återkommande spelplatser. Med särskild inriktning på ytterstaden turnerar vi med Sikelej, sa kamelen, Marionetteaterns föreställningar och den omåttligt populära barnfavoriten Clownen Manne.

Dans- och konsertmånad består sedvanligt av späckade veckor i Vitabergsparken. Med bland annat Fasching som firar 40 år, Babben som gör Parkteaterpremiär, kritikerrosade Britney, Pettson samt Findus med Blåsarsymfonikerna.

Dessutom hålls det Holger Blom-promenader på Norr mälarstrand där man får veta mer om mannen som inte bara skapade Parkteatern utan som också satte sin prägel på mycket av det vi förknippar med Stockholm.
Hela sommaren – hela Stockholm – alltid fri entré!

18 maj, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *