Kalmar är mycket äldre än man trott – Dick Harrison skriver Kalmars reviderade historia

Skribent:

Nya arkeologiska utgrävningar i Kalmar har väckt sensation inom forskarvärlden. De visar att staden är mycket äldre än vad man tidigare trott, och bilden av den gamla nordiska metropolen har förändrats i grunden.

Dick Harrison, författare och professor i historia, skildrar nu stadens reviderade historia. I boken ger han oss en fascinerande tidsresa från medeltid till renässans, med plats för alla dåtidens mäktiga män och kvinnor — Birger jarl, unionsdrottningen Margareta, Erik XIV med flera.

Ett pressmeddelande berättar:
Få svenska städer har varit scen för så många historiska konferenser, överenskommelser, belägringar och strider som Kalmar. Under medeltiden var staden en av de främsta i Norden och dess politiska betydelse var avsevärd. Kalmar hade en förmögen stadsbefolkning och slottet var ointagligt.

Men i mitten av 1600-talet gick staden under, och det medeltida Kalmar begravdes. De senaste årens arkeologiska utgrävningar i området har gett häpnadsväckande nya insikter i stadens förflutna.

Boken är rikt illustrerad med nytagna foton från stadsmiljö och utgrävningar samt föremålsbilder. Boken är ett samarbete med Kalmar kommun.

Dick Harrison har skrivit ett fyrtiotal böcker, både facklitteratur och skönlitteratur. Han är professor i historia vid Lunds universitet och flitigt verksam i press, radio och TV. Han skriver regelbundet för Svenska Dagbladet och Populär Historia. År 2000 erhöll han Augustpriset i fackboksklassen och han har vunnit SVT:s På Spåret två gånger.

Historiska Medias främsta kännetecken är utgivningen av populärhistorisk facklitteratur samt historiska romaner och deckare. Bland förlagets författare finns välkända namn såsom Antony Beevor, Anna Lihammer, Bengt Liljegren och Maria Gustavsdotter.

Utgivningsdag: 16 maj 2017

Kalmars historia
Författare: Dick Harrison
Utgiven: 2017-05
ISBN: 9789175454061
Förlag: Historiska Media

15 maj, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *