Filmrecension: The Circle – tar upp viktiga frågor kring transparens och övervakning

The Circle
Betyg 4
Svensk biopremiär 5 mqj 2017

Transparens – det har blivit ett ord med stark positiv laddning i dagens värld. Vi vill ha insyn, genomskinlighet, delaktighet i vad som händer där de mäktiga tar beslut om vår värld, om vår framtid, om våra liv och om våra jobb. Ju mer transparens desto mer inflytande får vi. Eller?

The Circle bygger på en roman av Dave Eggers och tar upp frågor kring transparens och övervakning. För den naturliga följden av transparens är ju att vi blir övervakade.

Emma Watson spelar huvudrollen Mae Holland som är en ung kvinna som blir anställd på The Circle, världens mest framgångsrika internetföretag. Hon är lycklig, helt enkelt överförtjust: hon har fått ett bra jobb på ett fantastiskt ställe som tar hon om hennes föräldrar och speciellt hennes MS-sjuka pappa. The Circle har den mest fantastiska servicen för sina anställda. Inom området finns hur mycket möjligheter som helst till rolig avkoppling och stöd för att kunna arbeta. Där finns hundyoga och hunddagis för de anställda hundar.

Mae upptäcker dessutom rätt snart att arbetsgivaren tycker det är positivt ju mer hon och de andra anställda använder sociala medier. Ja de uppmuntras att vara aktiva på sociala medier också på arbetstid. Det är helt enkelt ett drömjobb för en ung kvinna av idag.

Tom Hanks spelar Eamon Bailey, en av företagets grundare och chefer, som är en mycket fascinerande personlighet som har förmågan att väcka de anställdas engagemang. Han håller möten på fredagar inför personalen där han presenterar nyheter företaget ska införa. Han är som en religiös ledare och det är skrämmande hur rent av hjärntvättade personalen verkar. Det börjar väldigt sympatiskt och företaget har precis lanserats små minikameror som placerats ut över allt i världen och som gör att allt kan övervakas. Företagets teknik gör också att det blir näst intill omöjligt till exempel att kidnappa ett barn.

Nyheten på ett fredagsmöte är när en politiker har upptäckts ha skumma saker för sig. Att makthavare som kongressledamöter kan ha kriminella saker för sig beror på att de kan göra saker i smyg, att det inte finns transparens, betonar Eamon Bailey. The Circle har fått en kvinnlig politiker att bli den första som har totalt transparens. Hon ska filmas hela tiden, vad hon än gör och all hennes epost, alla hennes konton på sociala medier ska vara öppna för vem som helst att se när som helst.

Det finns förstås fördelar med mer transparens i världen och i synnerhet mer genomskinlighet på de som har makt. Men det finns stora fallgropar i en värld där allt övervakas, där ingen längre har något privatliv.

Det är viktiga frågor som tas upp i The Circle. I dagens värld är det inte bara diktatoriska statssystem som vill övervaka sina medborgare, också de globala webb-företagen som Facebook och Google har enormt många möjligheter att övervaka oss. Inte bara möjligheter, de gör ju faktiskt det.

Visst, övervakningskameror och annan övervakning kan vara till hjälp för att fånga brottslingar, att stoppa terrorister, men övervakning kan alltid missbrukas också.

Att både Tom Hanks och Emma Watson och övriga skådespelare är skickliga och rätt i sina roller är ett av de stora plusen i denna film. Att berättelsen inte är helt svart eller vitt utan tar upp olika aspekter på den värld vi går emot idag, där allt mer av våra liv finns öppna att se av vem som helst världen över, är en av filmens styrkor.

Lite minus för min del är det typiskt amerikanska berättelse-maneret. Men eftersom filmen utspelar sig i USA köper jag berättelse-tekniken. Filmen är bra och har en bra knorr på slutet.

3 maj, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Henrik skriver:

    Jag har aldrig i hela mitt liv varit av en så annan åsikt än jag är efter jag läst recensionen. Den absolut sämsta filmen jag har skådat i hela mitt liv. Allt var fel med den. En oklar handling, oklart skådespeleri och så otroligt många frågetecken genom hela filmen. SE INTE FILMEN!!!!!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *