Mapei gör teaterdebut med Råttkungen

Skribent:

Foto: Matilda Rahm

Artisten Mapei gör teaterdebut på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby med den egenskrivna föreställningen Råttkungen som har urpremiär 12 maj. Ett pressmeddelande berättar:

Råttkungen är en musikalisk monolog av och med artisten Mapei, där vi får följa henne genom en rytmiskt skildrad verklighet. En verklighet som kan slå oss hårt i ansiktet. Det är berättelsen om en tjej som aldrig vill ge upp, som gör allt man ska för att vara en funktionell medborgare, men som på grund av sin psykiska sjukdom blir sviken av vänner, skyddsnät och framtiden. Tills allt en dag vänder…

– Jag har alltid velat sammankoppla mina tankar i form av en monolog, på en scen med ord som ekar genom folks hjärtan. Men nu när jag har mognat så handlar det mer om att jag hade behövt sett något som Råttkungen när jag var yngre, säger Mapei.

– Temat psykisk ohälsa är så oerhört angeläget, säger regissören Mia Winge. Mycket handlar det om att minska stressen. Det Råttkungen vill pusha för är: ta av alla masker, acceptera dig själv som du är. Och ta hand om varandra. Det låter självklart men är revolutionerande. Att just Mapei står och säger det ger en sån kraft, en kraft jag hoppas sprider sig.

– Det har varit fantastiskt att få arbeta kreativt med Mapei. Mötet mellan oss har lett till en blandform mellan våra olika konstarter, teater och musik, och mynnat i en väldigt visuell och fysisk föreställning, säger Mia Winge.

Jacqueline Mapei Cummings är sångerska och hiphopartist. Hon föddes 1983 i Rhode Island, USA, och kom till Sverige som tioåring. Hon har därefter pendlat mellan Stockholmsförorten Norsborg och USA:s östkust. Hennes genombrott hette ”Video vixen”, därefter har hon släppt hiten ”Don’t wait” och turnerat med bland annat Timbuktu och Damn.

Föreställningen görs i samarbete med Riksteaterns Teaterresidens.

RÅTTKUNGEN
Av och med Jacqueline Mapei Cummings
Regi och scenografi Mia Winge
Koreografi Maele Sabuni
Ljus Ann-Marie Fritiofsson
Musik Dijle Neva Yigitbas (NevaDeelay)
Kostym Selam Fessahaye
Videoprojektioner Molly Morberg

Urpremiär 12 maj

2 maj, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *