Sprickor i ljuset – ett stycke tät dramatik

Skribent:

Sprickor i ljuset
Manus Nasim Barghashi
Regi och scenografi Javad Atefeh
Producent Soroush Elmi
Ljus och ljud Persis teatergrupp
Premiär på Kilen, Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 27 april 2017

En pjäs av Nasim Barghashi och regisserad av Javad Atefeh. Den spelas på svenska och persiska av skådespelare från båda länderna. Pjäsen skulle 2016 spelas på Teherans stadsteater men blev stoppad på grund av censur.

En pjäs om människor med olika liv och olika språk som flätas samman av anknytningen till en lägenhet. En pjäs om en gömd flyktingfamilj , ett medelklasspar och en liten flicka. De är alla olika men de har också mycket gemensamt. Alla bär på en längtan till tryggheten. En längtan och förtvivlan som tar sig olika uttryck beroende på deras situation och deras möjligheter. Någon tröstar sig genom att berusa sig eller att försöka hålla världen utanför. Andra drömmer om tiden som har varit och ångrar de val som de har gjort. Många frågor kommer upp i den korta föreställningen.

Det är en intensiv föreställning som berör. Sorgen och smärtan hos det iranska paret förstärks genom att de talar sitt språk. Det gör dem mänskliga och trovärdiga.
Tvåspråkigheten visar skillnaden i kulturerna men fungerar bra. Framställan av medelklassparet känns något schablonartat med ett visst överspel av Emil Kekonius.
Någon som är så berusad hela tiden skulle förmodligen inte ha kvar sitt förhållande.

Som sammanfattning kan man säga att det är en bra pjäs med duktiga skådespelare. En pjäs som behandlar viktiga och aktuella ämnen som berör många människor. Bra dramatiserad och regisserad men man skulle önska den var längre.

MEDVERKANDE PÅ SCENEN
A Mali Minookherad
B Amir Barghashi
Sara Atefeh Pakbaznia
Erik Emil Kekonius
Alice Lovisa Ruben Dahl
Flickan Sharmin Nabi

30 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *