Fun Home med enastående prestationer på scen

Foto: Sören Vilks

Fun Home
Manus och sångtexter Lisa Kron
Musik Jeanine Tesori
Översättning Ulricha Johnson
Regi Carolina Frände
Scenografi Jenny Kronberg
Kostym och mask Patricia Svajger
Ljus Karl Svensson
Ljud Simon Mårtensson
Kapellmästare Marika Willstedt
Koreograf Anna Ståhl
Europapremiär 28 april 2017 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Klarascenen

Premiären fick stående ovationer. Jag tror dessa ovationer till stor del tillägnades skådespelarna och sångarna för enastående prestationer. Det är alltid så imponerande att uppleva hur duktiga sångare många av stadsteaterns skådespelare är och hur duktiga ensemblens sångare är på att agera. Två exempel är Emil Almén och Elin Skarin från Stockholms stadsteater som båda alltid bra på scen och nu visar att de är bra i musikaler också. Frida Modén Treichl är en duktig musikalartist som bär upp föreställningen med sin utstrålning och imponerande röst. Men kanske allra allra mest lyste de tre barnen på scenen, som alla tre hade stora roller: huvudpersonen Alison som liten och hennes bröder John och Christina. Ojojoj vilka duktiga barn på att sjunga, dansa och agera.

Fun Home hade inte bara Sverigepremiär, det var dessutom Europapremiär för denna musikal som 2015 fick fem Tony Awards bland annat för bästa musikal. Fun Home är en musikal som är dramatiserad av Lisa Kron och Jeanine Tesori efter en serieroman av Alison Bechdel och på Stockholms stadsteater i regi av Carolina Frände.

Musikalen skildrar en familj som utåt ser väldigt lyckad ut men där en mörk hemlighet ruvar under ytan, en familj där livet är betydligt mer komplicerat än det såg ut utifrån.

Handlingen kretsar kring Alison som etablerad serietecknare sitter vid sitt arbetsbord och gör en serie om sin uppväxt och om när hon som 19-åring går första året på college och kommer fram till att hon är lesbisk. Hennes pappa Bruce är engelsklärare och begravningsentreprenör i familjens hemstad – och hans kärleksliv är världens bäst bevarade familjehemlighet, han är nämligen bisexuell, han har ofta sexuella relationer till män, vilket inte var något det var enkelt att vara öppen med under den tidsepoken.

Handlingen skildras ur tre tidsplan: den vuxne etablerade Alison, den lilla flickan Alison och den nittonårige Alison. Dessa tre åldrar spelas av tre olika personer och de är alla tre så perfekta i sina roller i hur de sjunger, hur de talar, hur de agerar, hur de rör sig.

Regissören Carolina Frände säger i ett pressmeddelande om föreställningen:

– Fun Home är en radikal och out-spoken berättelse, både en komma-ut-historia, och en politisk berättelse om hur tidigare gay-generationer inte kunnat leva i identitetsfrihet. När Fun Home kom ut 2006 hade HBTQ-communityts kamp kommit en bit längre än på 70- och 80-talen, då berättelsen utspelar sig. Idag ser vi återigen en tydlig tillbakagång för dessa frågor, med ökat hat och förtryck av HBTQ-personer i synnerhet efter Trumps tillträde i januari.

Föreställningen handlar dock om mer än sexualitet. Det är en slags uppgörelse med sin barndom, en berättelse om att kunna gå vidare efter en tragedi och att kunna se både det bra och det sämre med en förälder.

Alison Bechdel slog igenom med sin tecknade serie Dykes to Watch Out For och myntade därigenom det kända Bechdeltestet, som fungerar för att testa om en film når upp till ett minimum av jämställdhet:
1. Det ska finnas minst två namngivna kvinnliga karaktärer
2. som pratar med varandra
3. om något annat än män

Föreställningen hade dock ett minus på premiären: inställningen av ljudet. Av och till gick det inte att höra vad som sades på scen. Jag tror dock detta är något som kommer att ha åtgärdats till kommande föreställningar.

Fun Home är en stark musikal med enastående prestationer av skådespelare, sångare och musiker – och en viktig berättelse om att bli vuxen och bli sig själv och att kunna se sina föräldrar både med deras styrkor och svagheter – och att kunna ta vara på de stunder av lycka som finns, de stunder då allt för en sekund är i balans.

Medverkande på scen:
Alison, 43 år – Frida Modén Treichl
Mellanstora Alison, 19 år – Maja Rung
Lilla Alison, 8 år – Mira Blommé Stahlhammer/Lily Wahlsteen
Bruce Bechdel – Fredrik Lycke
Helen Bechdel – Birthe Wingren
Christian Bechdel – Hugo Bremberg/Oskar Norgren
John Bechdel – Samuel Falkner/Olle af Klercker
Roy, Mark, Pete – Emil Almén
Joan – Elin Skarin
Bobby Jeremy & the Susan Deys – Emil Almén och musiker/orkester
Musiker: Marika Willstedt, Mats Persson, Sara Niklasson, Andreas Andersson och Thomas Lindberg

29 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *