Skivrecension: Fionn Regan – The Meetings Of The Waters


Artist Fionn Regan
Titel The Meetings Of The Waters
Betyg 4
Release April

Melankoli, tragik och kärlekens enigma. Fionn Regan trycker på våra smärtpunkter. Med känsla för det filmiska skapar han musik för drömmare. Folk blandas med akustiskt som blandas med electro. The Meeting of The Waters fångar lyssnaren och lämnar avtryck.

Han är irländaren som 26 år gammal nominerades till brittiska Mercurry Prize och amerikanska The Shortlist Music Prize. Han är folksångaren som beskrivits som vår tids Bob Dylan. Han är Fionn Regan. Neil Young likaså nutida crooners som Conor Oberst, Father John Misty och Damien Jurado har inspirerat. Det är folkrock i modern  tappning med texter vars poetiska kvalitet ligger långt över normal man-med-gitarr-standard. Poesin flödar fram.  “Mouth is of sapphire when you speak there is a spark across the room”. Regan sjunger ut sin smärta och fläker ut den inför världen.

Den filmiska The Meeting Of The Waters handlar om kärlek och brustna hjärtan. I musikvideon till ser vi Cillian Murphys uttryckslösa ansikte som ramar in melankolin. Med bestämdhet drar Regan över pianotangenterna och slår på strängarna till sin gura.

Det återhållna kännetecknar Regan. Up Into The Rafters, vars refräng markeras av Regans ylande, är en vacker, men okomplicerad bit. Cape Of Diamonds och Babushka-Yai Ya har en orkestral inramning. Regan backas upp av en  stormanna-orkester med trumpeter, cellos och fioler. Resultatet är mäktigt.  Sista låten, instrumentala Tsuneni Ai, skvallrar åt vilket håll han kan tänkas gå härnäst. Det suggestiva fångar lyssnaren och sprider ett lugn.  

The Meetings Of The Waters är modern folk som utmanar och griper tag. Regan är folkartisten vars musikhjärta aldrig skola sluta slå. 

Petter Stjernstedt

 

28 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *