Filmrecension: Darkland

Darkland
Betyg 2
Svensk biopremiär 5 maj 2017

I Danmark har denna danskproducerade film gjort stor succé och den har beskrivits som en dansk version av den svenska filmen och boken Snabba Cash. Nja, jag håller inte riktigt med. Visst likheterna är att båda berättelserna skildrar brottslighet och kriminalitet i en storstad och att båda kanske kan tänkas ha ungdomar i 15-årsåldern som målgrupp.

Handlingen i Darkland kretsar kring Zaid, som är en ung man med föräldrar från Irak. Det har gått bra för Zaid, han är framgångsrik kirurg och bor i en lyxig lägenhet i ett riktigt överklasskvarter och hans flickvän väntar barn. En fredagskväll har de trevligt och äter middag med några gäster då Zaids lillebror Yasin ringer på. Yasin är desperat och ber om pengar, mycket pengar: 100.000 danska kronor.

Yasin är kriminell och Zaid vägrar ge honom så mycket pengar och ber honom att ge sig av. Kort därefter hittas Yasin misshandlad till döds och Zaid översköljs av skuldkänslor. Zaid påbörjar en hämndturné. Han tränar upp sig och beger sig ut i Köpenhamns undre värld bland kriminella för att söka reda på lillebroderns mördare och för att hämnas.

För att vara en actionfilm är den seg, det tar väldigt lång tid innan handlingen sätter fart. Det är oproportionerligt mycket filmtid som läggs på hans förberedelser.

Filmen har lite för många ologiska delar också. att en man som jobbar som kirurg ger upp allt för att hämnas är i sig väldigt svårt att tro på, men det är filmens grund så det får vi köpa. Men hur han får reda på vem som bär skulden för sin brors död – det hänger i luften. Det finns flera felaktigheter också. När Zaid är hemma hos sina föräldrar sitter han en stund i det rum han bodde i när han växte upp och där hittar han ett foto på sig själv där han är klädd i karatedräkt och har ett svart bälte. Men när han tränar upp sig inför hämnden är det inte alls karate utan snarare kickboxning han tränar.

Dar Salim har jag sett i flera roller i en mängd tv-serier, bland annat i den senaste säsongen av Dicte där han spelar Bo Skytte, Dictes make, och han har bland annat synts i den amerikanska tv-serien American Odyssey. Att han nu får ha en huvudroll såg jag fram emot. Han är en speciell skådespelare med unik utstrålning. Han är skicklig. Jag hade dock önskat att det var i en mycket bättre film. Hans rollprestation är en av filmens behållningar. Fotot är den andra behållningen. Men i övrigt tyckte jag den var både seg och ologisk och svår att engagera sig i och tro på.

Det blir haltande i trovärdigheten när skildringen av huvudkaraktären görs utförligt och han är mänsklig och klok men samtidigt är beredd att sätta livet på spel både för sig själv, sina vänner och sina närmaste för att hämnas sin bror. Det stämmer inte riktigt med hans karaktär. Att så många ska dö för att hämnas en person. Gangstrarna som är skyldiga till broderns död skildras däremot helt ensidigt som alltigenom ondskefulla.

Filmen är debutfilmen för regissören Fenar Ahmad. I Danmark har filmen gjort succé, men det tror jag inte den gör på svenska biodukar.

1 maj, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *