Recension av tv-serie: The Handmaid´s Tale säsong 1 – allt in i minsta detalj mästerligt

The Handmaid´s Tale säsong 1
Betyg 5
Finns för streaming på HBO Nordic

Ett totalitärt samhälle som upprätthålls med våld och dödsstraff och där kvinnor behandlas som egendom. Tv-serien The Handmaid´s Tale bygger på Margaret Atwoods prisbelönta, bästsäljande roman och handlar om livet i det dystopiska Gilead, ett totalitärt samhälle i en tidigare del av USA.

Gilead står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal och leds av en galen, fundamentalistisk regim som behandlar kvinnor som statlig egendom. De flesta kvinnor kan inte längre föda barn. För att mänskligheten ska kunna fortsätta att finnas till görs defå återstående fertila kvinnorna till sexuella slavar och de kallas tjänarinnor. En av dessa är seriens huvudperson Offred (spelas av Elisabeth Moss) och hon är tjänarinna i överbefälhavarens hushåll.

I detta skrämmande samhälle, där ett enda ord kan innebära döden, rör sig Offred mellan överbefälhavare, deras elaka fruar, Martor, och andra tjänarinnor – där alla kan vara spioner för Gilead. Offred har ett enda mål: Att överleva och hitta sin dotter som har tagits ifrån henne då hon och hennes man försökte fly från diktaruren. Hennes man sköts ihjäl och dottern togs ifrån henne.

Serien är välgjord, stark, spännande och berör mig som tittare på flera plan. Givetvis går det inte att låta bli att dra paralleller med vad som händer i världen idag. Detta totalitära samhälle som skildras skulle kunna vara det samhälle som radikala islamister vill bygga, förutom att personerna inte skulle citera bibeln utan koranen istället. Även extrema fundamentalistiska högerkristna skulle kunna bygga ett sådant samhälle. En tydlig signal är att kvinnor värderas lägre än män. Ett annat kännetecken är att alla dessa totalitära samhällen har makthavare som anser sig ha rätt att döda oliktänkande. Det är alltid en varningssignal när yttrandefrihet dras in. Makthavare som bygger sin makt på våld och att döda oliktänkande och förtrycker kvinnor: det är sorgliga delar ur mänsklighetens historia.

I serien får vi också se händelser från den tid när diktaturen tog över mer och mer: kvinnor förbjöds att förvärvsarbeta, kvinnor förbjöds att äga egna bankkonton. Ja det är sådant som vi känner igen. Det finns redan nu länder som har sådana regler. Det går också att känna igen vad som skedde i Iran efter att shahen störtats och islamisterna tog över och kvinnors frihet genast skars ned och kvinnor fick regler för hur de skulle klä sig och dölja sitt hår och sin kropp.

Kläderna används i Gilead för att ha koll på människorna. Tjänarinnorna bär kläder som påminner både om muslimska kvinnornas kläder och de kläder som en del extrema kristna grupper befaller sina kvinnor att bära.

Allt är så in i minsta detalj välgjort: kläder, miljöer, foto, musik, skådespelarnas spel. Serien är oerhört stark och det går inte att värja sig, jag sugs in i handlingen och väntar febrilt på att nästa avsnitt ska komma.

De diktatoriska makthavare som tagit över förklarar sitt maktövertagande med att de vill rädda mänskligheten. Ett steg på vägen till den totalitära makten var att de mäktiga fick möjlighet att mer och mer övervaka medborgarna, på grund av hotet från terrorister. Det är en kamp som pågår i världen nu där många länder ökar övervakningen av sina medborgare för att kunna bekämpa terrorism. Men vad händer den dagen när de som styr går över gränsen?

Det är så skickligt skildrat hur människor överlever i diktaturrn, hur rädsla och skräck får människor att göra sådant de aldrig skulle gjort om de levt i frihet.

Ett litet extra plus för skådespelarna och Samira Wiley (känd från Orange is the new Black) i rollen som Moira.

27 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *