Vikingaliv – Sveriges första museum helt tillägnat vikingatiden öppnar 29 april

Skribent:

Den 29 april öppnar Vikingaliv, Sveriges första museum helt tillägnat vikingatiden. På 2.000 kvadratmeter i Wasahamnen på Djurgården, mellan Vasamuseet och Gröna Lund i Stockholm, slår portarna nu upp till en dramatiserad berättelse om en av historiens mest mytomspunna tidsperioder.

Ett pressmeddelande berättar:
Vikingaliv är ett äventyr och en resa fördelat på Vikingafärden Ragnfrids Saga, en utställning, museishop samt restaurang Glöd.

Vikingar har blivit ett signum för nordisk historia över hela världen. Och intresset tycks just nu vara större än någonsin. På ett lekfullt sätt åskådliggör Vikingaliv livet som viking utifrån olika perspektiv baserat på fakta och de senaste upptäckterna från vikingatiden.

Huvudattraktionen på Vikingaliv är Ragnfrids Saga, en elva minuter lång dramatiserad vikingafärd, som ger besökare en spännande och nära berättelse om livet på vikingatiden, både hemma på gården och ute i världen.

På Vikingaliv finns även en utställningsdel som visar och berättar om en tid då det vare sig fanns kungadömen eller riksdag som styrde samhället. Här får besökare bland annat lära sig om barnens och kvinnornas roll, hur man bodde, hur man odlade och vad man åt samt hur man levde och reste. Central i utställningen blir den vikingaman som skapats i naturlig storlek, med hjälp av DNA från skelett funnet i Sigtuna.

Glöd
I en modern nordisk miljö öppnar Anna Broms restaurang Glöd på Vikingaliv. Här bjuds ett av stans bästa lägen med utsikt över Stockholms inlopp. All mat lagas från grunden med noga utvalda råvaror.

Bakom initiativet till Vikingaliv står fyra grundare, tillika delägare: Staffan Götestam, ansvarig regi och manus, Fredrik Uhrström, arbetande styrelseordförande, LG Nilsson, ansvarig för gestaltning och scenografi samt vd Ulf Larsson. Vikingaliv är en av de största privata museisatsningarna, med ett startkapital på cirka 100 miljoner kronor.

I samband med öppningen tillträder Elin Karlsson som vd. Elin har en bakgrund inom kultur, konst och historia, bland annat som musei- och teaterchef på Junibacken. Dessutom har hon arbetat med personal, sälj och förändringsprocesser, närmast från Akademibokhandeln.

– Vikingaliv är ett starkt historiskt tillskott i Stockholms kulturliv. Vikingar förknippas med Sverige över hela världen och nu gäller det att etablera detta fantastiska museum där fakta och saga möts på ett spännande sätt, säger Elin Karlsson, vd Vikingaliv.

21 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *