Här är de nominerade till Crimetimes deckarpriser

Skribent:

Sveriges största deckarfestival Crimetime Gotland delar för tredje året ut det stora deckarpriset Crimetime Specsavers Award. I år växer priset till fem kategorier.

Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft. 2016 utökades priset från en till fyra kategorier däribland Årets Hederspris som tilldelades Maj Sjöwall. 2017 växer priset ytterligare med en kategori: Nordic Noir Thriller of the year.

Prisutdelningen i alla kategorier äger rum lördagen den 5 augusti under finalföreställningen av deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby.

Nominerade till Crimetime Specsavers Award 2017

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.  Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2016–juli 2017. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.
De nominerade är:
ÅSA AVDIC, för Isola (Natur och kultur, augusti 2016).
LINA BENGTSDOTTER, för Annabelle (Forum, juni 2017).
TOBIAS OLSSON, för Av samma blod (Wahlström & Widstrand, september 2016).
MARIE BENGTS, för En sax i hjärtat (Albert Bonniers förlag, mars 2017).
ANNA BÅGSTAM RYLTENIUS, för Stockholm Psycho (Storytel Original, inläsare: Emma Peters).

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året.
Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.
De nominerade är: 
KRISTINA OHLSSON, för sin nya skräckserie med senast utkomna bok Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget, april 2017).
MARTIN WIDMARK och CHRISTINA ALVNER, för serien om Nelly Rapp, senast utkomna bok Nelly Rapp och gastarna i skolan (Bonnier Carlsen, mars 2017).
INGELIN ANGERBORN, för Mebeltrilogin, med sista delen Fyr 137 (Rabén & Sjögren, maj 2017).
MATS STRANDBERG och SOFIA FALKENHEM, för serien om Monstret Frank, senast Monstret och människorna (Rabén och Sjögren, april 2017).
KATARINA GENAR och ALEXANDER JANSSON, för serien om Mystiska skolan med senast utkomna bok Spöket i biblioteket (Bonnier Carlsen, juni 2017).

ÅRETS DECKARFÖRFATTARE – LÄSARNAS PRIS röstas fram av läsarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år och kommit ut med minst en bok under 2016 eller 2017. Möjligheten att nominera startar den 20 april via Crimetime Specsavers Awards hemsida. Finalomröstning startar den 1 juni och pågår till och med den 10 juli.

ÅRETS HEDERSPRIS – instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset gick 2016 till Maj Sjöwall.

(Ny kategori 2017) NORDIC NOIR THRILLER OF THE YEAR – delas ut till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Författaren ska ha nått en stor läsekrets och gjort stort avtryck på den moderna kriminalromanen.

Omröstning startar den 1 juni och pågår till 10 juli på: https://www.specsavers.se/crimetimeaward2017

Om Crimetime Gotland
Sveriges största deckarfestival Crimetime Gotland äger rum den 3–5 augusti i Visby. Festivalen bjuder på drygt 100 programpunkter med över 50 medverkande författare från hela Sverige, Skandinavien, Storbritannien, USA och Australien.

Medverkande författare Crimetime Gotland, 2017
Elly Griffiths (UK), Gregg Hurwitz (US), Emma Donoghue (IRL), Jane Harper (AUS), Unni Lindell (NO), Mikko Porvali (FI), Torkil Damhaug (NO), John Ajvide Lindqvist, Camilla Läckberg, Jan Mårtenson, Jens Lapidus, Malin Persson Giolito, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser, Denise Rudberg, Katarina Wennstam, Sofie Sarenbrant, Christoffer Carlsson, Kristina Ohlsson, Mats Strandberg, Jonas Moström, Tove Alsterdal, Ninni Schulman, Marianne Cedervall, Emelie Schepp, Jenny Rogneby, Anders de la Motte, Paul Leander Engström & Camilla Grebe, Sören Bondeson, Jonas Bonnier, Rebecka Edgren Aldén, Caroline Eriksson, Gustafson & Kant, Mariette Lindstein, Martin Österdahl, Anna Tell, Dennis Magnusson, Lina Bengtsdotter, Mattias Leivinger & Johannes Pinter, Dan Nilsson, Anna Roos, Martin Widmark och Helena Willis, Beppe Singer, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.

Läs mer om alla medverkande författare och följ programuppdateringarna på festivalens hemsida: www.crimetimegotland.se

20 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *