Läsandet och lyssnarna i fokus under Litteraturveckan i P1 23-29 april

Skribent:

Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Den 23 april är det premiär för Litteraturveckan i P1 – en vecka där läsandet och lyssnarna står i fokus. Veckan avrundas med utdelningen av Sveriges Radios Romanpris. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Ett pressmeddelande berättar:
Litteraturveckan i P1 pågår mellan 23 och 29 april, har alla former av läsande i fokus och ämnet kommer att genomsyra P1:s kulturprogram.

– Sveriges Radio har som mål att vara landets ledande kulturskapare och att ständigt utveckla journalistiken om kultur. Och P1 ska vara en självklar plats för svensk litteratur och läsare att mötas på. Därför skapar vi nu en hel vecka med läsandet i centrum och har för avsikt att göra litteraturveckan återkommande och utvecklad från år till år, säger Mattias Hermansson, chef för Sveriges Radios kulturredaktion.

Under Litteraturveckan delas Sveriges Radios Romanpris ut – denna gång i Luleå. Dagens Dikt sänds direkt från olika arbetsplatser, novellerna som är nominerade till Sveriges Radios Novellpris presenteras och hela kulturredaktionen rapporterar om litteratur och diskuterar böcker och läsning. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström, programledare i Lundströms Bokradio.

– Att prata om läsning är något alldeles speciellt: Bokstäver och liv krockar och möts, läsandets ensamhet tar plats i världen och blir samtal vi delar. Det är något av det bästa jag vet. Att få ägna en hel vecka i P1 åt att prata läsning känns helt rätt, säger Marie Lundström.

Något av innehållet i Litteraturveckan i P1:
Lyssnarjuryn utser Sveriges Radios Romanpris. Diskussionerna sänds i P1 Kultur. Priset tillkännages i direktsändning från Kulturens Hus i Luleå fredag 28 april. De nominerade böckerna är: ”Aftonland” av Therese Bohman, ”Den skeva platsen” av Caterina Pascual Söderbaum, ”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg och ”Vän av ordning” av Henrik Bromander.
Novellerna som nominerats till Sveriges Radios Novellpris sänds och lyssnarna kan börja rösta. Vilka noveller som nominerats presenteras 21 april.
Dagens dikt ger sig ut på miniturné och sänder livepoesi direkt från olika arbetsplatser.
P1 Kultur ägnar sig åt litteraturen och läsandet hela veckan tillsammans med Marie Lundström. De diskuterar bland annat hur man får liv i sin gamla bokcirkel och bjuder på intervjuer med författare och diskussioner om litteratur.

19 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *