Hallwylska museets samlingar digitaliserade och sökbara

Skribent:

Hallwylska museets samlingar digitaliserade och sökbara, berättar ett pressmeddelande:

Nu kan ännu fler få möjlighet att ta del av Hallwylska museets samlingar och fördjupa sig i palatsets historia. Nyligen avslutades arbetet med att digitalisera det omfattande katalogverk som husets ägarinna, Wilhelmina von Hallwyl, lät sammanställa över alla sina föremål i huset.

-Det känns fantastiskt att nu kunna sprida originalkatalogen över den Hallwylska samlingen digitalt, helt i linje med Wilhelmina von Hallwyls önskan om att göra samlingen känd. Efter att tidigare ha öppnat den moderna museikatalogen, en samlingsdatabas, tar vi nu steget vidare och öppnar den första dokumentationen av alla museets föremål, säger Magnus Hagberg, Överintendent för Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.

Redan mycket tidigt bestämde sig Wilhelmina von Hallwyl för att hennes stora samling, liksom huset med alla möbler och alla de vardagliga föremål som användes, skulle bevaras för eftervärlden. Hennes livs stora projekt blev att skapa Hallwylska museet. En hel stab av anställda hjälpte henne att katalogisera, beskriva, fotografera och märka föremålen.

Allt, precis allt, i huset märktes och katalogiserades – från kavlar, kastruller och vinflaskor i köket till ovärderliga konstskatter i målerisamlingen. Liksom personalens arbetskläder, hela familjeföretagets affärsarkiv och en bit av grevens mustasch.

Föremålen katalogiserades med en bild, en utförlig beskrivning och proveniens. Arbetet, som påbörjats 1906, resulterade i en 78 band stor katalog över hela samlingen.

Wilhelmina von Hallwyls livsverk lever vidare
Katalogverket trycktes mellan 1926 och 1956 i ett hundratal exemplar som sedan skickades till bibliotek runt om i världen. Wilhelminas tanke var att på så sätt skulle kunskapen om samlingarna och hennes livsverk alltid finnas kvar – även om något hände med huset.

Nu, 100 år senare, har museet tagit vid där Wilhelmina slutade och digitaliserat och tillgängliggjort katalogverket på nätet. Här kan man söka på specifika ord och förkovra sig i hur ett museum skapades vid förra sekelskiftet.

På Museernas vårmöte den 26 april i Södertälje presenterar Magnus Hagberg, Överintendent vid Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet och digital samordnare Linnéa Karlberg Lundin, arbetet med att digitalisera katalogverket.

Se och bläddra i katalogsamlingen här

Hallwylska museet har en av Sveriges bäst bevarade miljöer från sekelskiftet 1900. Med sina 2200 kvm fördelade på ett 40-tal rum innehåller huset en av landets största samlingar av konst, porslin och antika möbler. Palatset donerades till Svenska staten 1920.

Läs mer om Hallwylska museet.

19 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *