Recension av TV-serie: Poldark

Poldark
Betyg 3
Brittisk-amerikansk tv-serie som visas på SVT
Första säsongen finns i sin helhet på SVT Play och från säsong 2 visas/släpps ett avsnitt i taget

Året är 1783 och Ross Poldark återvänder från det amerikanska frihetskriget till sitt älskade Cornwall, bara för att upptäcka att hans gamla värld är i ruiner. Hans far är död, den familjeägda gruvan stängd sedan länge, huset fallfärdigt och till råga på allt ska kärestan Elizabeth gifta sig med hans kusin.

Poldark är en brittisk-amerikansk dramaserie som hade premiär på BBC 1 den 8 mars 2015. Den första säsongens åtta delar bygger på två romaner av Winston Graham, som gjorts om till tv-serie-format av Debbie Horsfield och regisserats av Edward Bazalgette och Will McGregor. Romanerna har gjorts om till tv-serie tidigare och då också sänts av BBC 1 mellan 1975 och 1977.

Brittiska tv-serier som kommer till Sverige har oftast mycket hög kvalitet med duktiga skådespelare. Det har Poldark också, det är en serie som det är svårt att inte dras in i. Huvudkaraktären Ross Poldark är en intressant karaktär som vågar bryta med den brittiska klassindelningen. Ross står ofta på arbetarnas och de sämre lottades sida. Arbetarklassen hade det svårt under den tid. Många arbetade inom gruvnäringen och det var vanskligt och oförutsägbart, många gruvor började bli tömda på sitt innehåll.

Varför jag ändå inte ger serien ännu högre betyg än 3 av 5 möjliga beror på dess skiftande kvalitet och att vissa avsnitt är för smöriga, för övertydliga. Som tittare märker jag alltför väl vad regissör vill att vi ska känna inför de olika karaktärerna, det märks för tydligt hur regissören vill påverka oss.

Avsnitten har haft flera olika regissörer:
Edward Bazalgette, fyra avsnitt 2015
William McGregor, fyra avsnitt 2015
Charlie Palmer, fyra avsnitt 2016
William Sinclair, fyra avsnitt 2016
Joss Agnew, tre avsnitt 2017
Stephen Woolfenden, tre avsnitt 2017
Richard Senior, två avsnitt 2016

Jag tror att serier ofta håller högre långsiktig kvalitet om regissörerna inte byts för ofta. I fallet Poldark tror jag det påverkat en del.

Men det är ändå en bra brittisk-amerikansk serie och det är svårt att låta bli att vilja se varje avsnitt, svårt att inte bli engagerad i händelserna. Det är välgjort, med fina foton och fantastiskt arbete med miljöerna från den tiden och skickliga skådespelare som Aidan Turner, Eleanor Tomlinson och Jack Farthing. I andra säsongen dyker John Nettles upp, känd som kommissarie Barnaby i Morden i Midsomer.

BBC har meddelat att en tredje säsong också kommer.

20 april, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] orkade inte spela Treasure hunter i går så vi kollade på Poldark i stället. Jjag måste säga att denna serien har spårat för länge sedan och nu så kvittar det […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *