Socialdemokraterna ska ta fram kulturpolitiskt program

Skribent:

Kulturpolitiken var i socialdemokratins barndom en viktig del i arbetarrörelsen. Det har tyvärr tappats bort under senare år.

Jag minns när jag var ansvarig för webbkommunikationen på Landsorganisationen, LO, centralt. Jag satsade alltid på att vi skulle kommunicera det kulturarbete som LO och dess medlemsförbund stod för. Oj vilket motstånd jag fick från en del inom LOs informationsenhet som menade att LOs uppgift var endast att kommunicera lönefrågor, arbetsrätt och liknande. LO centralt gick på den anti-kultur-linjen mer och mer och tog också bort dess kulturpolitiska ombudsman. Liknande utveckling kan ses inom Socialdemokraterna där exempelvis arbetet med att stödja bloggare och andra sociala medie-kommunikatörer lagts åt sidan.

Det har under en längre tid funnits missnöje inom socialdemokratin med att kulturpolitiken blivit så osynlig i partiet. Kulturnytt har bland annat berättat:
Socialdemokraterna har släppt kulturpolitiken till Miljöpartiet, det tycker Stockholms socialdemokrater, som bland annat är kritiska till den nya filmpolitiken.

Också från annat håll har kritiken mot den osynliga kulturpolitiken inom S framförts. ”Vart tog socialdemokratins kultur- och bildningsintresse vägen?”, frågade sig 29 kända svenska kulturprofiler i en artikel på DN Debatt (7/4).

Äntligen tycks delar av makthavarna inom S börja förstå hur viktig kulturen och kulturpolitik är. På den partikongress som Socialdemokraterna höll i Göteborg i början av april lade Stockholms socialdemokrater därför en motion om att ta fram ett samlat kulturpolitiskt program med reformer inför valet 2018. Partistyrelsen avvisade först förslaget men ändrade sedan ståndpunkt.

Kulturnytt rapporterar:
– Diskussionerna har visat att det finns en längtan efter en förtydligad och förstärkt kulturpolitik, säger Berit Högman, kulturpolitiker och Socialdemokraternas vice gruppledare.

Under onsdagen beslutade kongressen att partiet ska tillsätta en kulturpolitisk arbetsgrupp med uppgift att ta fram det nya programmet. Arbetet ska ske i samarbete med företrädare för kulturlivet.

14 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *