Recension av tv-serie: Big Little Lies

Big Little Lies
Betyg 4
TV-serie som visas på HBO Nordic med Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley och Alexander Skarsgård.

Shailene Woodley spelar Jane, en ensamstående ung mamma som flyttar till kuststaden Monterey. På väg till den första skoldagen med sin son Ziggy träffar hon Madeline (spelas av Reese Witherspoon) som är på väg dit med sin dotter. Madeline tar Jane under sitt beskydd. Hon har alltid en massa projekt där hon får visa sig duktig och omtänksam. Det händer

Serien skildrar livet i en amerikansk ort där fortfarande en majoritet av kvinnorna är hemma med barnen. Bara några få kvinnor har ett yrkesliv och det orsakar en av de många konflikter som bubblar under ytan.

Serien bygger på en roman av Liane Moriarty. Ett stort plus med serien är att regissören inte dragit ut på den utan förpackat den i precis så många avsnitt (sju avsnitt) att innehållet går ihop på ett bra sätt. Det skulle säkert vara frestande annars att dra ut på säsongen med fler avsnitt med så många superstjärnor i roll-listan.

Varje roll är noggrant besatt. Reese Witherspoon är perfekt i rollen som Madeline, frustrerad hemmafru som egentligen är jättetrött på sin situation och sin nuvarande man, Nicole Kidman är lika rätt i rollen som den både psykiskt och fysiskt misshandlade hustrun och som inte vill erkänna ens för sig själv att hon är misshandlad, Alexander Skarsgård är så äcklig i sin roll som den misshandlande maken att jag nästan mår illa och Shailene Woodley spelar Jane infernaliskt träffsäkert (det ligger mycket under ytan där och allt får vi inte veta i den här säsongen) – och Laura Dern träffar på pricken den amerikanska karriärkvinnan Renata Klein som i sitt undermedvetna plågas av dåligt samvete för att hon inte är hemma med dottern.

När närmare 20.000 hade röstat på Internationella filmdatabasens sajt IMDB hade serien fått betyg 8,8 av 10 möjliga. Det är högt betyg och serien håller hög klass. Den är spännande och den har mycket svart humor. Den känns väldigt amerikansk dock, det liv som skildras i Monterey kan nog inte riktigt många känna igen sig i Sverige och i svenska förhållanden. Här kan mycket få kvinnor vara hemma med barn i så många år. Däremot finns det män som misshandlar kvinnor i alla världens länder och skildringen av paret Celeste och Perry Wright (Nicole Kidman och Alexander Skarsgård) är, tyvärr, en träffsäker universell berättelse.

Också hur Madeline och hennes nya man agerar och har det i förhållande till barnen och Madelines före detta man och hans nya fru är något som många i svenska hem kan associera till. Succén för SVT:s serie bonusfamiljen visar på behovet av skildringar av dessa nya former av familjebildningar som är så vanliga i vårt samhälle idag.

Vi får redan första avsnittet reda på att ett mord ska begås, för handlingen pendlar lite mellan slutet och det pågående skeendet. I slutet är polis på plats och utreder ett dödsfall och flera invånare i bygden uttalar sig om händelserna som ledde fram till dödsfallet.

Miljöerna och fotona är fantastiska, musiken jättebra, handlingen spännande och engagerande och skickliga storstjärna i rollerna – det enda negativa är att det är inte för perfekt gjort in i minsta detalj, det kan kännas lite oäkta då.

Det kommer troligen en uppföljare till den första säsongen, uppger Aftonbladet:
Författaren till serien, Liane Moriarty, har fått flera förfrågningar på en fortsättning. Nu arbetar hon för fullt på att planera en andra säsong, skriver The Sydney Morning Herald.
– Jag har börjat fundera på hur detta kan fortsätta, säger hon till tidningen.
– Producenterna har bett mig att fundera på idéer. Jag skulle inte skriva en ny bok, men kanske en berättelse och sedan får vi se vad som händer. Jag är helt öppen för det, eftersom när jag började tänka så kändes det kul att återse karaktärerna och se vad jag kan göra.

17 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *