Filmrecension: Your Name – en magisk film om livets mysterium

Your Name
Betyg 4
Svensk biopremiär 12 april 2017

Har du någonsin haft en dröm som har känts så verklig att den hängt kvar i dig efter att du vaknat? Att det känts som om du har ett parallellt liv i drömmarnas värld? Då är denna japanska animefilm Your Name definitivt något för dig.

Handlingen kretsar kring två ungdomar, Mitsuha som är en ung flicka som bor i en liten ort på landet i Japan och går i gymnasiet och Taki, en ung man som bor i storstaden Tokyo.

Mitsuha är trött på att vara tjej på landet, hon drömmer om ett annat liv långt från sin hemby. Hon säger att hon önskar att hon vore en snygg kille i Tokyo. Hennes önskan går i uppfyllelse när hon somnar. I drömmen blir hon Taki, hon lever Takis liv. Taki lever istället hennes liv, när han somnat. Är det i drömmen eller är det i drömmen de flyttas och de vaknar upp för att leva den andras liv ett dygn? Det är oklart, det låter oss som ser filmen själva känna hur vi vill tolka det som sker.

Varje gång Mitsuha lever Takis liv blir Taki Mitsuha. De lever varandras liv med jämna mellanrum.

Filmen kan ses och tolkas på flera plan. För mig är en nyckel till hur jag upplever filmen vad MItsuhas vän Tessi säger. Tessi är en ung man och vän till Mitsuha. Han är intresserad av de lokala gudarna, själar och reinkarnation, parallella universum och andra existentiella frågor.

För var och en som är öppen för att verkligheten kan vara mer än det vi kan mäta med naturvetenskapliga metoder finns mycket att uppleva med filmen, både i bild och i dialoger och de känslor som filmen kan ge tittaren. Det är en magisk film för den som är intresserad av livets mysterium, av att utforska vad drömmar är, vad medvetande är, vad tiden är, vad själen är …

Det enda negativa för mig var vissa delar mot slutet av filmen, där jag tycker den tar till för mycket Hollywoodmaner.

Your Name har hyllats av kritiker världen över och är en av de största animesuccéerna utanför Japan. Det är den näst mest framgångsrika filmen hittills i Japan efter Spirited Away. Your Name kommer att visas i originalversion med japanskt tal och svensk text samt en version med svenskt tal. De svenska rösterna för huvudkaraktärerna Taki och Mitsuha görs av YOHIO respektive Nova Miller.

Makoto Shinkai har ända sedan debuten, kortfilmen Hoshi no koe (Voices from a Distant Star, 2002) hyllats av många som Hayao Miyazakis tronföljare inom anime-genren. Your Name är Shinkais femte långfilm och den enda anime-film utanför Studio Ghibli som spelat in över 10 miljarder yen på hemmaplan.

12 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *