Maria Lundqvist är fantastisk som Shirley Valentine

Shirley Valentine på Maximteatern

Shirley Valentine av Willy Russell
Maximteatern 2017
Regi: Edward af Sillén
Scenograf: Lars Östberg
Motiv: Maria Lundqvist

Willy Russells pjäs Shirley Valentine hade premiär 1986, och den har inte helt åldrats med värdighet. I uppsättningen på Maxim är det imponerande diskbänksrealism i första akten, med både fungerande kranar och potatis, lök och ägg som steks på riktigt men den stora lösningen på kvinnokampen är inte en orgasm.

Shirley Bradshaw är en frihetsberövad, bedrövad hemmafru som genomlider en livskris, är detta allt vad livet gav. Maria Lundqvist ger ensam på scenen liv och gestaltning av Shirleys tankar och ångest. En vägg och en stensamling är samtalspartnern och hittar styrka i en försvarlig mängd vin som förtas under samtalet. Hon har fått en charterbiljett av väninnan men vågar inte berätta för maken om biljetten.

Maria Lundqvist är helt magnifik i sin roll. Närvaron och gestaltningen på scenen är stark, så stark att publiken ofta inte kan motstå impulsen att svara på de retoriska frågorna på scenen, ett samtal som Maria Lundqvist fångar upp på ett otroligt snyggt sätt. Det finns en glädje på ytan i rollen men mörkret skymtar fram i en blick eller en gest framför munnen. Helt enkelt ett magnifikt skådespeleri med en tajmning som skulle göra varje ståuppkomiker grön av avund. Pjäsen är ganska lång, med pausen snuddar den vid tre timmar lång, så förbered dig för en lång kväll i sällskap med Shirley Valentine, ett ändå trevligt sällskap.

 

Manusförfattare
Willy Russel

Svensk översättning
Edward af Sillén

Medverkande
Shirley Valentine spelas av Maria Lundqvist

Konstnärligtteam
Regi: Edward af Sillén
Regi ass. : Git Brännström
Scenograf: Lars Östberg
Ljusdesigner: Mikael Kratt
Maskör: David Julio
Kostymör: Sigge Avander
Koreograf: Per-Magnus Andersson
Ljuddesign: Mats Liljegren
Rekvisitör: Alexandra Wanngård
Översättningsassistans: Daniel Rhén
Skulptör,stenen:Christoffer Jansson

6 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *