Robert Forster från The Go-Betweens kommer till Skandinavien

Skribent:

Robert Forster från The Go-Betweens besöker Skandinavien igen – för fem speciella spelningar där Peter Morén (Peter Bjorn and John) utgör en del av australiensarens svenska kompband. De båda frontmännen träffades i samband med Splendor In The Grass-festivalen i Australien förra sommaren och har sedan dess hållit kontakten, vilket nu mynnat ut i en turné.

Konserterna blir:
19 sep – Oslo, Parkteatret
20 sep – Göteborg, Nefertiti
21 sep – Stockholm, Debaser Strand
22 sep – Hultsfred, Hulingen
23 sep – Köpenhamn, Jazzhouse

Ett pressmeddelande berättar:
Den som lät topplistorna leda vägen under 80-talet hade nog behövt en och annan fanatiker och blivande popsnöre i sin skivbutik för att få privilegiet att hitta fram till det legendariska bandet från Brisbane. Från charmiga debutsingeln Lee Remick (1978) och vidare genom första såväl som andra etappen i bandets karriär var de stora massorna nästan hånfullt nonchalanta trots att låtskrivarna Grant McLennans och Robert Forsters partnerskap både liknades vid och höll samma kvalitet som Lennon-McCartneys. Och som så ofta annars gjorde detta faktum bara att deras trogna fans älskade dem än mer. Ett unikt litet band som fick sina fans att känna sig minst lika unika.

Efter en första serie starka album varav det sjätte – 16 Lovers Lane från 1988 – alltjämt betraktas som ett av tidernas bästa, splittrades bandet året därpå. Forster och McLennan gav sig i kast med parallella, lika rosade solokarriärer som fortsatt byggde på deras respektive styrkor; den förstnämndes lite mörkare, mer ironiska tonläge och dramaturgiska Lou Reed-liknande sång i kontrast till McLennans varma stämma över ljusare och mer poporienterade alster. Efter ett drygt decennium åtskilda återförenades duon som The Go-Betweens 2000 och gav ut ytterligare tre stabila album innan McLennan plötsliga bortgång i en hjärtattack 2006.

Robert Forster har sedan dess utöver arbete som musikjournalist även släppt två hyllade soloalbum, The Evangelist (2008) och Songs To Play (2015). Under det kommande året är han aktuell med utgivningen av biografin Grant & I (om relationen och samarbetet med McLennan) och det fortsatta arbetet med en kommande Go-Betweens-dokumentär. Dessutom är andra delen i bandets karriärssammanfattning, den generöst späckade boxserien G Stands For Go-Betweens, på gång.

4 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *