Gösta Ekman är död

Skribent:

Gösta Ekman

Regissören och skådespelaren Gösta Ekman, född 1939, har natten till 1 april 2017 gått bort i en ålder av 77 år, berättar ett pressmeddelande från Dramaten:

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur och beskedet om hans bortgång är tungt att ta emot. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära – både som regissör och som vän, med nyfikenhet och öppet sinne för teaterns hantverk och för scenens och skådespelandets innersta hemlighetsfulla liv, säger teaterchef Eirik Stubø.

Gösta Ekman började sin karriär som regiassistent åt Hasse Ekman i mitten av 1950-talet. Han var även regiassistent åt Ingmar Bergman en period innan han själv började stå framför kameran. 1963 började hans mångåriga samarbete med Hans Alfredson och Tage Danielsson i revyn Konstgjorda Pompe på Gröna Lund.

Det var genom Hasse & Tages revyer som Gösta blev känd för den stora allmänheten, t ex genom Gula Hund 1964 samt som Herr Gunnar Papphammar i början av 1980-talet. Gösta Ekman var även under 60- och 70-talet anställd vid Stockholms Stadsteater.

Gösta Ekman har medverkat i en lång rad tv-produktioner och filmer genom åren, bl a som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson i de första fem filmerna om Jönssonligan.

Han debuterade själv som filmregissör med Morrhår och ärtor 1985. Under 1990-talet medverkade han i många av Marie-Louise Ekmans produktioner, och gjorde rollen som poliskommissarie Martin Beck i en rad svensk-tyska filmproduktioner.

Under senare år har Gösta Ekman verkat som regissör på Dramaten, skådespelare och som professor vid Teaterhögskolan (StDH).

Under 2013 var han aktuell på Dramaten som regissör för Främmande språk. Han har tidigare bland annat regisserat Gäckanden, Den girige och Hantverkarna på Dramaten. Han var även ”Vän i salongen” när Andreas T Olsson satte upp sin monolog Sufflören, en pjäs som fortfarande finns på Dramatens repertoar.

1 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *