Filmrecension: Fantastiska vidunder – magisk, varm och spännande och mer vuxen än Harry Potter

Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Betyg 4
Svensk biopremiär 16 november 2016, släpps på dvd/bluray 27 mars 2017

Fantastiska vidunder utspelar sig i Harry Potters magiska värld, skriven av JK Rowling, men nu är vi placerade några generationer innan Harry och hans vänner huserar på Hogwarts och vi är i New York, i USA. Fantastiska vidunder har behållit den fängslande äventyrsspänningen som Harry Potter-berättelserna fångat in en hel världs kärlek med, men samtidigt är denna film avgjort skapad för en mer vuxen publik. Den har samma magi men är mörkare och inte lika barnvänlig.

I Harry Potters äventyr har vi mött en av hans läroböcker vars titel är ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Det är en lärobok i magizoologi som Harry Potter och de andra eleverna studerar på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Författare till läroboken är magizoologen Newt Scamander. Denna zoolog och författare, Newt Scamander, är huvudpersonen i filmen. Handlingen utspelar sig ca 70 år före handlingen i Harry Potter-filmerna: Året är 1926 och på New Yorks gator ödelägger ett mystiskt väsen allt i sin väg och hotar att avslöja den hemliga trollkarlsvärlden.

Trollkarlsvärlden i USA och New York existerar i hemlighet efter att tidigare varit i en hel del konflikter med icke-magiker, de som i England kallas mugglare men i USA kallas världslingar. Newt Scamander möter av en slump en sådan världsling, Jacob Kowalski, som av misstag råkar släppa ut några av de magiska djur, eller kanske vi ska kalla dem vidunder,som Scamander bär med sig i sin magiska resväska.

JK Rowling har en fantastisk fantasi som kan hitta på allt det här. Den här berättelsen är minst lika bra som historierna med Harry Potter. Kanske jag till och med tycker lite mer om denna, eftersom den inte är lika barnvänlig. Den är spännande och samtidigt en varm berättelse, den har mycket magi och sprakar av författarens fantasi och jag blir riktigt sugen på att själv skaffa några av dessa vidunder, som för övrigt är väldigt välgjort animerat.

För regi står David Yates som också regisserat de fyra senaste Harry Potter-filmerna. Han har fått en drömuppsättning av duktiga skådespelare. Eddie Redmayne (“Danish Girl”, “The Theory of Everything”) spelar huvudrollen som Newt Scamander. I övriga roller ser vi bland andra Colin Farrell och Jon Voight.

1 april, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *