Ed Sheeran på Globen (med bildgalleri)

Skribent:


Ed Sheeran på Globen

Betyg 4

Makalösa 56,5 miljoner gånger strömmades Ed Sheerans tredje album, ”÷”, under dess första dag på Spotify. Skivan har bara funnits ute i fyra veckor. Han har just nu fem låtar på digilistans topp 30. Ed Sheeran är het, och allt han rör vid just nu, blir till guld.

Han har kallats för världens största gatuartist, en gatuartist som sålde slut på Globen på mindre än en timme. Nu är han här, och kliver ensam in på Globens scen en minut före utsatt tid.

– Stockholm, hur mår ni, ropade Ed mitt i öppningsnumret ”Castle on the hill”. Tydligen mår Stockholm bra enligt jublet publiken svarar med.

– Jag var 18 år när jag skrev den här och gjorde spelningar för 30–40 personer. Jag hade aldrig trott att jag skulle nå utanför England men nu står jag här, sade Ed, och spelade sen sin genombrottslåt ”The A-team” där textraden ”white lips, pale face, breathing in snowflakes” inledde hans karriär. När du nu lyssnar på texten känns den inte lika trallvänlig som den kan låta när du snölyssnar på radion.

Ed har aldrig gjort någon stor succé hos kritikerna men kärleken från publiken har varit desto större.

Till själva scenen, så är den snygg. Ed är flitig med sin loop-pedaler men det händer inte så mycket mer på scenen. Det här är ju världens största trubadur, kanske den enda som kan kalla sig för arena-trubadur. Han når inte riktigt ut till hela Globen, eller så är det att han nu lockar publik som mest vill kunna säga att dom sett Ed Sheeran live, men kanske inte är i Globen för att dom är hans stora fans. Vi hör publik som klagar på att han inte kör några bra låtar på hela kvällen, trots att han faktiskt spelar alla sin stora hits.

Det syns att han tycker om att möta sin publik, och under några låtar exploderar Globen. Sing, I see fire och Perfect och då får publiken beröm från Ed Sheeran.

– Ni är den mest högljudda publiken hittills.

Alla vet vad som väntar när det är dags för det första extranumret ”Shape of you” och publiken får vad de önskar. Det är nog få som går besvikna efter denna kväll med Ed Sheeran.

Läs också kulturbloggens möte med Ed Sheeran, lite tidigare i hans karriär. 

 

Låtlistan

Castle on the hill
Eraser
The A team
Don’t”/”New man
Dive
Bloodstream
Happier
Galway girl
How would you feel (paean)
I see fire
I’m a mess
What do I know
Perfect
Nancy Mulligan
Thinking out loud
Sing
Extranummer:
Shape of you
You need me, I don’t need you

Text: Moa Johansson Maliniemi

Foto: Thomas Johansson

30 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *