Sveriges första filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter startar 31 mars

En ny filmfestival med fokus på mänskliga rättigheter arrangerar i Stockholm och Lund och Lund den 31 mars till 2 april 2017. The Swedish Human Rights Film Festival kommer att bjuda på tre dagar av viktiga och gripande filmer och diskussioner kring några av vår tids allra viktigaste människorättsfrågor.

Ett pressmeddelande:
Filmerna och gästande experter berör vitt åtskilda teman men har alla en gemensam nämnare: Att mänskliga rättigheter har utmanats eller ignorerats. För några av filmerna är festivalen den enda chansen för den svenska publiken att få se dem på den vita duken.

Den Oscarsnominerade Loving, till exempel, kommer inte att visas någon annanstans i Sverige. Filmen skildrar den sanna berättelsen kring ett historiskt avgörande av USA:s högsta domstol år 1967 rörande så kallade blandäktenskap. Efter visningen kommer Dennis Parker, som är direktör för The American Civil Liberties Unions ”Racial Justice Programme”, att prata om och svara på frågor kring organisationens roll i medborgarrättsrörelsen och arbetet de gör idag för att utmana Trump-administrationen.

Festivalen bjuder även på tre svenskregisserade filmer, inklusive den kritikerhyllade Sameblod av Amanda Kernell. I The Borneo Case följer Eric Pauser under fem år i största hemlighet en grupp aktivister som försöker avslöja vem som är skyldig till vad som har kallats ”det största miljöbrottet i vår tid”. I spåren av avslöjanden om globala nätverk av pengatvätt, en komprometterad timmerindustri med politiska kopplingar och korruption följer mord, demonstrationer och en tillsatt FBI-utredning. Dead Donkeys Fear No Hyenas är regisserad av Joakim Demmer och undersöker land grabbing i Etiopien och dess konsekvenser för vanliga människor. I jakten på sanningen möter vi investerare, utvecklingsbyråkrater, förföljda journalister, kämpande miljörättsaktivister och vräkta bönder som berövats på sin mark.

En annan av festivalens filmer, Ma’Rosa, följer en familj i Filippinerna som kämpar mot en genomkorrumperad poliskår och president Rodrigo Dutertes ”Krig mot drogerna”.

Två filmer inriktade mot barn över 10 år kommer också att visas. Den sydkorenska filmen ”The World of Us” följer vänskapen mellan den mobbade Sun och den populära Jia. Filmen är en rörande berättelse om att inte ha någon vän under de där åren då vänner betyder som mest.The Day My Father Became a Bush är en nederländsk film om krig, politik och gränser – allt skildrat ur en tioårig flickas perspektiv.

Regissörerna av flera av filmerna, tillsammans med experter, aktivister och politiker kommer att delta vid frågestunder efter visningarna.

Bakom arrangemanget står Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt i Lund.

– Just nu ser vi hur mänskliga rättigheter utsätts för allt hårdare prövningar runt om i världen”, säger Morten Kjaerum, direktör för Raoul Wallenberg institutet.

– En av våra viktigaste utmaningar är hur vi kan nå ut till en bredare publik för att diskutera vikten av att mänskliga rättigheter alltid garanteras för alla. Med Sveriges första filmfestival för mänskliga rättigheter hoppas vi kunna involvera ännu fler människor i detta viktiga samtal.

Institutet anordnar festivalen tillsammans med Kino/Folkets Bio i Lund och Klarabiografen i Stockholm med stöd från Stockholm stad och Lunds kommun och arrangeras i samarbete med Utrikespolitiska föreningen i Lund och Stockholm, ABF Stockholm, ABF MittSkåne samt Folkuniversitetet i Lund och Stockholm.

28 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *