Progressiv Circus åter i Helsingborg

Progressiv Circus är ett sydsvenskt festivalinitiativ för att främja intresset för progressiv rockmusik. Genom åren har arrangörerna lyckats skaffa fram startfält som gett festivalen ett mycket gott rykte bland fansen. Förra året spelade ett av åttiotalets stora band i genren, IQ. Mycket folk hade sökt sig till Slagthuset i Malmö, som det året huserade festivalen. I år arrangeras den återigen i Helsingborg där den egentligen hör hemma. Jag var inbokad för att recensera från Malmö förra året men det blev ingen recension på grund av datorhaveri på natten efter festivalen. Jag satt på mitt hotellrum och skrev inspirerat och fick en plötslig och ovälkommen blåskärm och vid omstart hände samma sak om och om igen. Hårddisken hade dött. Texten hade nästan varit klar men allt jag hade var en blå och irriterande skärm. Jag rafsade ner några stödord på hotellets anteckningsblock och där blev det liggande. Till nu faktiskt, en ny hårddisk senare. Först följer nu en kort betraktelse över förra årets festival och sedan lite framåtblickande mot årets.

IQ var kvällen huvudakt i april 2016 men de övriga banden gjorde mycket stabila och bra framträdanden. Gruppen Anekdoten stod ut lite extra. Ett skönt sväng med intressanta och komplexa arrangemang tilltalade publiken och denna publikations skribent. Ljudet var tyvärr inte det bästa, vilket återspeglade sig i minglet foajen där progrockare från när och fjärran entusiastiskt umgicks även under tiden olika band spelade inne i stora salen. Det är en av tjusningarna med festivaler. Man träffar mycket trevligt folk som man kanske inte mött sedan det sist begav sig. I Sverige bjuds ett antal bra festivaler i genren varje år och Progressiv Circus har absolut möjligheten att bli den ledande. Inte minst genom det genuina engagemang arrangörerna visar, detta i kombination med kvaliteten på banden som kommer dit. Förra årets IQ och Caravan året dessförinnan har varit guldbokningar. I år är inte bokningarna sämre på något vis.

Adrian Belew och hans power trio är årets huvudakt. Adrian är mest känd som frontfigur i klassiska King Crimson mellan 1981-2009, men han har också jobbat med artister som Frank Zappa och David Bowie. Detta är en synnerligen högklassig akt som arrangörerna lyckats locka till den hängivna publiken på ärevördiga Tivoli i Helsingborg. Utöver Adrian Belew spelar också Moulettes från England. Detta är ett band som skulle kunna vara headline på vilken festival som helst. Moulettes är ett ganska ungt band med rötterna i fin klassisk progtradition men med modern anklang och fräscht tilltal. Många besökare kommer få ett nytt favoritband den 29 april i Helsingborg.
Slutligen uppträder också det svenska bandet Postures från Göteborg och det nyligen sammansatta bandet Snartdörvi.

Läs gärna mer på webbplatsen för Progressiv Circus.

24 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *