The Path – spännande, engagerande, stark och ställer intressanta frågor om religion och andlighet

The Path
Betyg 4
Tv-serie, två säsonger visas på HBO Nordic

The Path är en drama-serie som skildrar människor som är med i en slags religiös grupp. Serien skildrar på ett engagerande sätt människorna som är med och vad som gör att de är med i en sekt-liknade organisation. Serien har flera styrkor och när detta skrevs i mars 2017 har det sista avsnittet av den andra säsongen precis sänts på HBO Nordic. Skådespelarna är skickliga väl valda för sina roller och de är mänskliga, det går att förstå vilka val de gör, varför en del stannar kvar i organisationen och varför andra bryter sig ut. Den skildrar både styrkorna och baksidorna med en religiös organisation.

Sekten, eller rörelsen, kallar The Meyerist Movement, meyrerister, efter grundaren Steve Meyer. Trossystemet är en slags blandning av kristendom, scientologi och buddism och kanske något kryddat av new age-tankar också. Medlemmarna tror på att det finns en trappa de kan vandra på, ett system för att lära sig hantera livets smärta och negativa sidor. Det påminner om japanska kampsporter som har olika bälten där den som tränar kan klättra upp i graderna.

Meyeristerna har en form av terapi där varje medlem får hjälp att bli av med sina jobbiga tankar och känslor. De sitter då med en medlem som klättrat upp till de högre trappstegen och de får berätta om vad som tynger dem. Det kan vara något de gjort som de skäms för, det kan vara att de varit otrogna, det kan vara något olagligt, kriminellt eller bara att de känner att de varit lata eller själviska. Deras bekännelser spelas in. De får hjälp att lämna sina skuldkänslor – men vad de bekänt finns kvar på band i ett hemligt arkiv. Denna del av meyeristernas organisation påminner om scientologernas metoder. Att allt finns inspelat på band ger ju organisationen en enorm makt gentemot varje enskild individ.

Meyeristerna skiljer dock på flera sätt från scientologerna. Meyeristerna har ett socialt engagemang och hjälper utsatta människor. Där har deras verksamhet stora likheter med kristna kyrkor. Inom meyeristierna talar de inte om gud men de talar om ljuset. De mediterar och ber till ljuset – och detta påminner om såväl kristna kyrkor som om meditation inom en del buddistiska rörelser.

Steve Meyer, ledaren och grundaren sägs vara i Peru för att skriva klart de sista stegen till full upplysning. Cal Robertson (spelas av Hugh Dancy), är den enda personen som har kontakt med sektens överhuvud och som därför styr i hans ställe. Cal har nästan allas förtroende – den enda som grubblar, som tvivlar på sina val, är Eddie (Aaron Paul). Han kan inte prata om sin tvekan med frun Sarah (Michelle Monaghan), hon måste i så fall rapportera honom som ”icke-troende” och Eddie riskerar då att förlora parets två barn.

Vi får framför allt följa familjen kring Eddie och hans fru Sarah. Deras son, Hawk, blir snart sexton år, den ålder då ungdomar får börja vandringen på trappstegen. Hawk är uppväxt inom rörelsen. Hans mamma och pappa är med, hans mamma är en av frontfigurerna och hans morfar och mormor, morbror och moster och kusiner, alla är med. När Hawk träffar en tjej och blir förälskad – och hon inte är medlem, då kommer problemen. Hans mamma, Sarah, säger vid ett tillfälle att hur ska hon kunna längta till att komma till ljuset och leva där i evighet om inte Hawk, sonen är med. Detta förklarar så mycket om varför föräldrar i sektliknande rörelser vill påverka sina barn, uppfostra dem in i ”den rätta läran”.

När första säsongen kom hyllades den av Expressens tv-serie-kritiker som skrev:
”The Path” hos HBO Nordic är en av årets bästa nya tv-serier

Vi får se hur människor agerar på alla möjliga nivåer inom organisationen och hur det blir när de medlemmar som klättrar högst upp och varit med längst ser på organisationen på olika sätt. Vi får se varför olika människor går in i sådana här sammanhang och vi får se hur svårt det är att stå upp för sina ideal när ens familj och barn är hotade. Ja serien är spännande, engagerande, trovärdig och ställer många viktiga frågor.

I den andra säsongen tätnar maktkampen inom rörelsen och samtidigt hotas dess baksida att avslöjas av FBI. Rörelsen betyder mycket för många och har räddat många människor och gett dem meningsfulla liv men den har också en baksida och människor i ledande funktioner som kan pressas till att begå stora fel, som måste döljas till varje pris. Hur långt ska en ledare gå för att hindra en organisation från att falla samman? Och ska sanningen komma fram, även om den skulle ta bort en del människors tro? Dessa frågor ställs på sin spets i den andra säsongen.

Blir det någon ytterligare säsong? Jag skulle tippa det. Slutet är ganska öppet. Det finns flera serier som fått fler säsonger än vad som riktigt fungerat bra. Men jag tycker det finns en hel del mer att följa upp för duktiga manusförfattare när det gäller The Path utan att serien skulle bli urvattnad.

28 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *