Skvirecension: Nino Keller -The Hunt

Artist Nino Keller
Titel The Hunt
Betyg 4
Release 24 mars 2017

Nino Keller har varit och är med i en rad uppskattade musikkonstellationer (Les Big Byrd, Caesars, The Slaves, Taken by Trees, Teddybears och Håkan Hellström, Bröderna Lindgren med mera). Till viss del medverkar han som medkompositör men i huvudsak som en svängig trummis. Nino Keller blev känd i musik-Sverige först som trummis i det internationellt kända Caesars och sedan också som medlem i svenska popgruppen The Slaves tillsammans med sin bror Robin Keller. Han spelar trummor på Håkan Hellströms album ”För sent för edelweiss” (2008) och han har syns även ofta live tillsammans med rockgruppen Teddybears. ”The hunt” är hans debutalbum som ensam kompositör och soloartist. Ett album han kan vara stolt över och där han går sin egen musikaliska väg.

I ett pressmail beskrivs albumet:
… det är en djupt ambitiös och imponerande intrumentalskiva, som tar ett stort steg bort från rocktrummor och larm.

Beskrivningen är mycket träffande. Det är helt enkelt underbar musik att lyssna på, att låta sig föra med på starka inre resor. När jag sätter mig bekvämt, blundar och lyssnar på albumet, som är helt instrumentalt för den med ut på en universell resa. Musiken skapar bilder och känslor och uppenbarelser inom mig.

De nya musikstyckena är i stort sett pianobaserade och har orkestrala arrangemang som fyller mig med filmiska, visuella upplevelser.

Musiken är dock så långt från hissmusik det går att komma. Det är inte ett album som kommer till sin rätt medan du sitter och stojar och för högljudda samtal. Helst ska du avnjuta musiken i lugn och ro, kanske med en kopp te vid din sida. Helst i tystnad eller åtminstone endast till lågmält samtal.

Debutalbumet visar absolut Nino Kellers musikaliska släktskap med både Philip Glass, franske Sebastien Tellier och italienske filmmusikkompositören Piero Umiliani) men han har samtidigt en egen stil, han är ingen kopia utan står stolt på egna ben och kan mäta sig med dom bästa i genren. Det finns en som det står i pressmailet: en enkelhet och naturlighet i dessa nio spår som utgör ”The Hunt”. Liksom finurlighet, äventyrslusta och stora och små känslor.

22 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *