Skivrecension: Ossler – Evig Himmelsk Fullkomning

Artist Ossler
Titel Evig Himmelsk Fullkomning
Betyg 4
Release 24 mars 2017

Ossler följer upp sitt Grammisnominerade albumet ”Stas” (2013) med sin sjunde soloplatta med ”Evig Himmelsk Fullkomning” som spelades in live (utan publik) på Teater Galeasen under juli 2016. Albumet är producerat av Christian Gabel (1900, Bob Hund) och tre av spåren gästas av Amanda Werne (Slowgold).

Evig Himmelsk fullkomning är ett vackert, men krävande namn på ett album. Jag vet inte om Ossler når upp till det men han är ändå en bra bit på väg. Den första singeln från albumet, ”Slaget om Verdun”, släpptes den 3 mars cch är ett värdigt inledningsspår som suggestivs drar in mig i musik och text. Ossler när han är som bäst
.
Pelle Osslers egna fotografier och teckningar är ibland utgångspunkt för musiken och de olika uttrycksformerna går in i varandra. Öppningsspåret till plattan, ”Ingen Rök Utan Eld”, med sitt blytunga intro är inspirerat av en av hans egna bilder.

Låt nummer två på albumet, Ingen rök utan eld (feat Slowgold), är en annan sida av Ossler, brötigare, punkigare och mörkare.

I låt nummer tre, ”Här kommer hen”, är det en annan stil, mer filosofiskt funderande, romantiskt samhällstillvänt, kanske?

Albumet rör sig mellan dessa tre ytterligheter – och det gör Osslar som få andra kan. Nyanserna av ljus och svärta fogas in i varandra. Han berättar om arbetet inför albumet:
– Jag var i Berlin för att skriva texter och gick ute och fotade om dagarna. Trasiga gamla byggnader, förfall och spår från kriget. Historien är fortfarande närvarande. Jag tänkte på Stig Dagerman i Tysk höst där han gick omkring i ett sönderbombat Europa efter kriget. Men idag ser vi ju samma bilder på nytt, nu från Aleppo. Det tar aldrig slut, allting börjar om.

Låtarna ”Ute på ön” och ”Botten av ditt hav” bildar en central punkt för albumet. Bakgrunden är katastrofen i Medelhavet. Men Ossler är inte Ossler om allt är hugget i sten. Låtarna har flera nivåer och kan upptäckas och säga något på flera plan, både när det gäller musiken och textens innehåll. Den som vill kan höra att det handlar om skuldkänslor på privata plan. Som Ossler beskriver sina tankar om låtanr:
– Vi sjunker i skuld och skamkänslor över fattade beslut och tvingas leva vidare med effekterna.

Efter slutförd inspelning framfördes plattan i sin helhet på Galeasen under festivalen Stockholm Music & Arts och listades av Sonic Magazine som en av 2016 års största konsertupplevelser

Medverkande:
Pelle Ossler: Gitarr och sång
Christian Gabel (1900): Producent och trummor
Mikael Nilzén: Synth
Henrik Meierkord och Pär Lönn (Kalashnikov Quartet): Cello
Susanna Brandin (Rome Is Not A Town): Inspelningstekniker, gitarr och kör
Amanda Werne (Slowgold): Sång

Låtlista:

1. Ossler – Slaget om Verdun (Single) 03:56
2. Ossler – Ingen rök utan eld (feat Slowgold) 07:23
3. Ossler – Här kommer hen 04:10
4. Ossler – Botten av ditt hav 05:23
5. Ossler – Helsingborg (feat Slowgold) 05:58
6. Ossler – Ute på ön 06:02
7. Ossler – Slaget om Verdun 03:56
8. Ossler – Större än du tror 03:38
9. Ossler – Sommardröm i grått (feat Slowgold) 10:23

17 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *