Tallinn Music Week (27/3-2/4) presenterar årets program – däribland svenska akterna Jennie Abrahamson och Albert af Ekenstam

Skribent:

Foto_Tõnu Tunnel

The Guardian har listat Tallinn Music Week som en av världens bästa vinterfestivaler. Nu presenterar musik- och kulturfestivalen ett stenkast över Östersjön årets program. Fler artister än någonsin har ansökt om att få spela. 237 liveakter från hela 33 länder har nu valts ut och kommer att höras över hela den estniska huvudstaden. Bland de svenska bokade akterna finns bland andra Jennie Abrahamson och Albert af Ekenstam. Utöver musik rymmer festivalprogrammet också utvalda gastronomiska upplevelser, samtalsserier, konstprogram och design.

Ett pressmeddelande om festivalen:
Tallinn Music Week, eller TMW som det också kallas, gör i år sin nionde upplaga och har blivit en viktig knutpunkt för musiker och kreativa communities från Väst-, Öst- och Centraleuropa – och en festivalmagnet för kulturintresserad publik från Östersjöregionen och övriga Europa. Under TMW satsar staden på att erbjuda den bästa maten, drycken och givetvis ett digert showcaseprogram med intressanta nya akter. Programmet inleds redan på måndagen den 27 mars, men musikprogrammet pågår som mest torsdag-lördag (30 mars-1 april).

I år har TMW haft fler artistansökningar än någonsin, totalt 1470 stycken från hela världen. Utifrån det har 237 akter från hela 33 länder valts ut. Från grannländer som Finland, Lettland och Ryssland, till Kanada, Kap Verde, Japan och Syrien.

– Det är en väldigt viktig tid för Estland. I juli tar vi över ordförandeskapet för EU:s ministerråd och nästa år markerar vårt 100-årsjubileum, vilket kommer vara en del av årets festivalprogram. Utöver vårt breda musikprogram väver vi också in hållbarhetsfrågor, jämställdhetsperspektiv och kreativitetens inverkan på samhället. Tallinn Music Week blir ett viktigt tillfälle att få njuta av mångfald, öppenhet och sammanhållning, säger Helen Sildna, grundare och ansvarig för Tallinn Music Week.

För första gången anordnar festivalen ett program för barn och unga, som också är anordnat av just barn och unga. Dessutom finns i år ett särskilt fokus för personer med funktionsvariation och särskilda behov.

Musikprogrammet innehåller det mesta i musikväg, från topplistepop, jazz och electronica till klassiska kompositörer och metal. TMW presenterar i år en rad nya coola festivalvenues, däribland järnvägsstationen Balti Jaam – som kommer att rymma ett tre dagar långt dansmaraton, Vene Teater (den ryska teatern), Venus Club, Vene Kultuurikeskis (det ryska kulturcentrat), Hopner House och Renard Coffee Shop.

Från Sverige kommer bl.a. albumaktuella och hyllade Jennie Abrahamson, singer-songwritern Albert af Ekenstam som solodebuterade förra året, industrimetalbandet Rave The Reqviem, popbandet Simian Ghost och duoprojektet There are no more four seasons (violonisten George Kentros och electronicaartisten Mattias Petersson).

Flera höjdpunkter är också t.ex. skotska multiinstrumentalisten C Duncan, Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) tillsammans med musikern samt filmmakaren Danielle de Picciotto, pianoexperimentella Hauschka från Tyskland, brittiska pop-producenten Draper – som BBC Music lyft fram som en av de mest intressanta nykomlingarna, och Monty-Python-galna punkjazzbandet WorldService Project samt norska singer-songwritern och aktivisten Moddi.

Från Finland kommer bl.a. ”music’s best-kept secret”; house och avant-garde technoproducenten Jori Hulkkonen, Timo Kaukolampi – frontperson i hyllade bandet K-X-P, rapparen View och electro-metalbandet Khroma som turnerat på scener från Helsingfors till Tokyo.

När det gäller inhemska akter finns såväl flera internationellt erkända namn som framtidshopp: electropop-artisten NOËP, folk-innovatören Maarja Nuut vars akustiska lopps möter Hendrik Kaljujärvs elektroniska ljud, Kadri Voorand som fått utmärkelser för bästa kvinnliga artist och bästa jazzalbum, multiinstrumentalisten Erki Pärnoja med hans eteriska “Efterglow”-projekt, klassiska jazzartisten Tõnu Naissoo med sin Hammond Trio, ungdomskören Ellerhein och multibegåvade kompositören Ardo Ran Varres.

Dirigent Kristjan Järvi kommer att öppna festivalen med en konsert av Steve Reich och egna kompositioner tillsammans med beatboxmästaren BellaTrix från London, och många fler.

Följande aktörer är med och anordnar festivalens olika showcase:
Rada7
Radio 2
Jazzkaar & Estonian Jazz Association
Viljandi Folk Festival
Fenno-Ugria & Seto Folk
Manka Boutique Pop Festival
World Clinic
Weekend Festival Baltic
Intsikurmu Festival
Estonian Funk Embassy
Positivus Festival (Lettland) & the I Love You Records label
Finska metalfestivalen Tuska
Urban Culture Entertainment

Artister som spelar på TMW 2017

Program/schema finns här

17 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *