Filmrecension: Dröm vidare – en film om att välja sin dröm

Skribent:

Dröm vidare
Betyg 4
Svensk biopremiär 17 mars 2017

Mirja (Evin Ahmed) har just avtjänat ett fängelsestraff. Utanför grindarna finns friheten och hennes tjejkompisar. De har väntat på henne och drömmer om att de skall dra till Montevideo. Men hon måste göra ett val. Hennes mamma( Outi Mäenpää) och lillasyster (Ella Åhman) finns också där i förorten. De väntar också på henne. Hur ska hon kunna lämna dem när hon förstår att mamma är sjuk?

En film om tjejer, regisserad av en tjej och producerade av tjejer. Att kvinnor kan är känt men det är också dags att det även syns i filmbranschen. Och de tjejer vi får se på duken är kaxiga tjejer med egen vänskap. En vänskap som är stark men också krävande. En vänskap som kräver total lojalitet, som stöder men också är ett hinder för en fortsatt utveckling. Mirja är en viktig del av gänget.

Regissören Rojda Sekersöz första långfilm är stark och berörande. Med ett lysande manus är det en film för tonåringar men också för vuxna. En film om att välja vilket liv man vill leva. En påminnelse hur makten ser ut från Mirjas horisont. Att språket är en klassfråga och attityden på olika nivåer i samhället. Där valet för Mirja liksom för många är ett diskjobb på hotellet eller ingenting. Om valet mellan familjen eller gänget. Det är en film med alla typiska filmattribut för förortsliv. En kedjerökande finsk mamma, en lillasyster som behöver tas om hand, ont om pengar och tomma kylskåp. Samtidigt finns de stora drömmarna där. Lillasyster som vill bli bloggare eller fotomodell . Gänget med drömmar om ett Montevideo som de knappt vet var det ligger.

Evin Ahmed gör sin roll med stor intensitet. Samspelet med mamman och lillasystern är lysande. Outi Mäenpääs rökande och hostande mamma skiftar mellan uppfostran och uppgivenhet. Lillasyster Ella Åhmans är verkligen bra.
Dröm vidare är en film om valet mellan de stora drömmarna och att försöka hitta en närmare dröm.

17 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *