Filmrecension: Skönheten och odjuret

Skönheten och odjuret
Betyg 4
Svensk biopremiär 17 mars 2017 i 3D och 2D med både engelskt och svenskt tal. Originalversionen visas i IMAX på Filmstaden Scandinavia.

Den animerade Disneyklassikern ”Skönheten och odjuret” har fått en ny version, en spelfilm med stora skådespelare som Emma Watson, Emma Thompson, Ewan McGregor, Ian McKellen, Kevin Kline med flera i rollerna tillsammans med animerade kandelabrar, klockor, garderober, tekannor och tekoppar.

Disneys animerade film ”Skönheten och odjuret” (Beauty and the Beast) som kom 1991 var den första tecknade filmen någonsin att nomineras till Bästa film vid Oscargalan. Denna nya spelfilms-version bygger på samma berättelse och har många likheter fast handlingen och karaktärerna fördjupas något nu och det blir som en helhet en något mörkare film och längre också. Den främsta målgruppen är nog inte längre familjen med de allra minsta barnen. Det är väl en film bland annat för de som var barn när filmen första gången kom.

Belle är en intelligent, vacker och självständig ung kvinna som tas till fånga av Odjuret och fängslas i hans slott. Trots sin rädsla blir hon vän med slottets förtrollade invånare och lär sig se bortom Odjurets skräckinjagande yttre. Belle inser att det finns ett gott hjärta och en sann prins under odjurets yta. Ja, det är på ett sätt en fånig historia. Men i den nya versionen får vi också en förklaring till varför den unga prinsen som blev förvandlad till ett odjur varit en sådan vidrig person.

Filmen är fylld av musik och är en musikal. Musiken är mycket bra och det skulle inte förvåna mig om den tar några nomineringar från olika filmpriser för just musiken.

Den nya versionen fungerar mycket bra. Animationerna är välgjorda och det är duktiga skådespelare och handlingen fördjupas något från den första tecknade versionen. För den som kan berättelsen är väl en hel del förutsägbart, det är sant, men det är som att se olika versioner av kända teaterpjäser: även om vi vet hur det ska gå för Romeo och Julia är det intressant att se olika versioner av samma historia. Denna nya spelfilms-version av ”Skönheten och odjuret” slukar mitt intresse även om jag hela tiden anar vad som ska hända. Riktigt säker är jag dock inte, hur vet jag att filmskaparen inte valt att ändra på slutet? Det vet jag ju inte säkert.

En sak jag retade mig på i den första versionen 1991 var att det så typiskt är mannen som får se ut som ett odjur och kvinnan är vacker som en ros. Belle spelad av Emma Watson är visserligen väldigt söt, men hon är intressant för att hon är tänkande, hon är klok och modig och har stort hjärta och engagemang, hon är en bra person med skinn på näsan. Hon och odjuret blir vänner och hittar varandra för att de delar intressen, inte för att hon är så vacker. Emma Watson är ett perfekt i rollen som Belle.

13 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *