”Jag ville ge honom upprättelse för det samhälle som svek honom.”

 


Drömmen om Marbella är ett fängslande drama om en ung narkoman och hans plågoandar. En närgången föreställning där publiken bokstavligt talat placeras i händelsernas centrum. Kulturbloggen träffade regissören Kristoffer Berglund.

Kristoffer Berglund är skådespelare, född och uppväxt i Sollefteå , men med hemort i Stockholm. Kristoffer har medverkat i flertalet tv-produktioner och teateruppsättningar. Han är mest känd som Jon, den ensamstående föräldern, i den omåttligt populära tv-serien Fröken Frimans krig. Med Drömmen om Marbella debuterar Kristoffer som teaterregissör och manusförfattare.
– Jag har hållit på med skådespeleri sedan jag var 15 år och i stort sett inte gjort något annat. Det är en ynnest att få vara skådespelare i så viktiga och kvalitativa produktioner, men det kändes som ett naturligt nästa steg för mig att ta, säger Kristoffer Berglund.

Drömmen om Marbella bygger på verkliga händelser. Kristoffer träffade en ung narkoman som bodde och verkade i Sundsvall. Han berättade sin historia.
– Ja, för cirka tre år sedan mötte jag en 18-årig kille i Sundsvall som just kommit ur ett fem år långt narkotikamissbruk. Hans historia var gripande. Där och då bestämde jag mig för att skriva en pjäs baserad på hans liv.

Drömmen Om Marbella är ett drama om en ung narkoman vid namn Niklas.
Han söker sig till en samtalsgrupp, till en början för att få sin stämpel. Det är hans chans att få ett eget boende via Soc. Men mötet med andra missbrukare väcker plågsamma minnen hos Niklas. Vad var det i historien kring missbruk som lockade dig?
– Det är ett viktigt ämne som berör många. Utan pekpinnar eller moralkakor ville jag berätta hans historia och ge mannen upprättelse för det samhälle som svek honom.

Under arbetsprocessen lärde Kristoffer sig om missbruk, bland annat om hur narkotikamissbruk och psykisk ohälsa ofta hänger tätt samman. Ohälsan hos narkomaner är stor och självmord är inte ovanligt.
– Jag hade en frågeställning jag ville nysta i, hur långt är en människa beredd att gå för att slippa vara olycklig?

Bakom historien om Niklas finns mycket research. Kristoffer träffade socialsekreterare och behandlingsterapeuter som fördjupade bilden av narkomanen. Drömmen om Marbella är en ”one man show” där Alexander Lindman håller i tåtarna. Publiken har en central roll. Vi placeras bokstavligt talat i händelsernas centrum. Anna Olofssons scenografi är inspirerad av bilden av en samtalsgrupp.
– Publiken är en del av scenografin och förväntas inte agera. Men svar på frågor, nysningar och publikens närvaro spelar stor roll för varje föreställning.

Drömmen om Marbella visas i Sundsvall. Men premiären hölls redan i februari i Sollefteå, staden där Kristoffer växte upp.
– Det var en fantastisk premiärkväll. Salongen blev överfull och vi fick hämta fler stolar för att alla skulle få plats. Eftersom jag är uppväxt i Sollefteå kändes det extra fint att få ha sin första visning just där.

Drömmen om Marbella visas på konsertteatern i Sundsvall fram till 27 april.


Kristoffer Berglund

12 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *