Efterträdare på Karavan – en omistlig del av det kulturella Malmö

Skribent:

Efterträdare
Scenkonstkollektivet Karavan
Scenografi: Amanda Wickman
Videokonstnär: Olof Werngren
Producent: Hanna Hedvall
Regi/koreografistöd: Sara Larsdotter Hallqvist
Premiär på Karavan, Malmö , 10 mars 2017

Hur skulle världen se ut efter apokalypsen? Det är frågan scenkonstkollektivet Karavan ställer i sin senaste uppsättning Efterträdare.

Efterträdare en mer balett än en traditionell pjäs eller nycirkus, även om cirkusinslagen finns där. Karavan skapar med hjälp av tung elektronisk musik och understundom rätt våldsamma ljuseffekter en reell känsla av undergång. Scenen domineras av plastskynken och plastremsor. I inledningen ser vi diffusa skugglika figurer röra sig bakom lager av plast.

Under föreställningens gång träder vanskapta figurer fram i ljuset. Det är våra efterträdare som skapat sig ett palats ur ruinerna av vår civilisation. Är detta en bild av den logiska framtiden eller kan vi göra andra val idag. Efterträdare ger inga svar, ställer bara outtalade frågor.

Platsen för föreställningen är en före detta industrilokal i stadsdelen Sofielund i Malmö. Innan föreställningen startar väntar vi en vad som mest liknar någon form av utrymme för varutransporter. Den som förväntat sig en premiär med bubbel och snittar blir besviken.

Det finns två typer av kreativitet processer. Dels den som sker med hjälp av omfattande resurser i form av pengar, personal och andra resurser, dels den sortens kreativitet som föds när resurserna är knappa. Karavan tar en naken ruffig industrilokal, en massa plast, ljus, ljud och skapar en mardrömslik framtid. Det är verkligen den kulturella kreativitetens motsvarigheten till Kajsa Warg – vi tager vad vi haver.

Det skulle vara intressant at någon uppleva en syntes mellan de resurser och den professionalitet som finns inom Malmö stadsteater och den entusiasm och kreativa desperation som föds ur en organisation som måste vända på varje öre de inte egentligen inte har.

Jag vill också rekommendera de personer som vanligen besöker institutionsteatrar att göra besök ett på Karavan. På samma sätt som Hipp eller Intiman är scenkonstkollektivet Karavan en omistlig del av det kulturella Malmö.

På scen: Josefin Karlsson, Christoffer Remberger , Erik Rask , Mika Forsling

Längd: 60 minuter, ingen paus

Text: Peter Johansson

 

 

11 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *