Skivrecension: sir Was – Diggin a Tunnel

Artist: sir Was
Titel: Diggin a Tunnel
Betyg: 4
Release: 10 mars 2017

Göteborgsbaserade sir Was, Joel Wästbergs musikaliska alias, har släppt debutalbumet ‘Digging A Tunnel’, den 10 mars. Att han jobbat med José González märks men i sir Was musik finns också influenser från Charlie Parken och John Coltrane. Joel Wästberg började också spela jazz-saxofon i tidig ålder.

Själv säger han att han influeras av en mängd olika musik och räknar bland annat upp:
– Moondog, Bob Hund, My Bloody Valentine, D’Angelo, J Dilla, Thomas Mapfuno. Liturgy, Dudley Perkins, Sly and the Family Stone, The Beatles, Mahavishnu Orchestra… I don’t know. I listen to a lot of stuff.

Musiken är en slags oortodox electronica. Den är mystik och talar till mig på flera plan.

Inledningslåten, ”In the Midst”, har han släppt som video (av Fredrik Egerstrand) och den utspelar sig i någon typ av äventyrsfylld, alternativ värld runt sir Was.
Joel Wästberg, alias sir Was, säger om video:
– Jag gillar att vara bekväm. När jag är hemma och bara tar det lugnt har jag alltid väldigt bekväma kläder. Det får mig att känna mig avslappnad och glömma av mig själv typ. Denna gången gjorde jag ett undantag och har på mig kläderna framför kameran, hoppas ni gillar.

Albumet är ett vackert, vemodigt och starkt verk som jag gärna lyssnar på om och om igen. När jag lyssnar på albumet och inte gör något annat utan bara koncentrerar mig på att lyssna är det som att jag förs ut på en spännande resa till nya världar. Det är magiskt och säreget. En av de mest intressanta debutalbumen på väldigt länge.

Låtlistan till ”Digging A Tunnel”:
1. In The Midst
2. A Minor Life
3. Digging A Tunnel
4. Bomping
5. Revoke
6. Falcon
7. Heaven Is Connected
8. Interconnected
9. Leave It Here
10. Sunsets Sunrises

10 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *