Filmrecension: Citizen Schein – en spännande dokumentär

Skribent:

Citizen Schein
Betyg
Biopremiär 10 mars 2017

Filmen om Harry Scheins liv är en fascinerande historia om en mycket speciell personlighet. Filmen beskriver Scheins liv från barndomen i Wien till en by i Småland, via Uppsala och till maktens cirklar i Stockholm.
I dokumentären skapas ett porträtt av en man som alltid strävar uppåt. Som smart odlar kontakter han har nytta av för sin karriär. Som målinriktat bestämmer sig för att han skall bli miljonär och att han skall gifta sig med Sveriges vackraste kvinna.

Han lyckas med mycket och han skapar Filminstitutet och en filmreform som höll i 50 år. Han var tennispartner till Palme och en klipsk och intressant samtalspartner till många ledande personer. Alltid snyggt klädd och karismatisk stod han i maktens centrum. Men makten kostar och när makten tog slut vart livet svårare.

Filmen är skapad av Maud Nycander, Kersti Grunditz Brennan och Jannike Åhlund.
Den är gjord som en konventionell dokumentär med klipp från TV-program och intervjuer. En intressant film om en person som kämpat för integrering och karriär. Med omdömen från olika personer skapas en bild av den man som Schein ville visa upp. Men filmen visar också en man som det inte var så lätt att komma in på livet. Att personen Schein inte syntes bakom den knivskarpa och ibland arroganta ytan. Det är slående i filmen att ingen talar om djup vänskap. Harry Scheins inflytande på svensk film är ett stycke svensk nutidshistoria.

Kombinationen av berättelsen om hans liv och den svenska politiken gör filmen spännande som ett drama. Liksom i filmen om Palme är verkligheten tillräckligt intressant för att fascinera oss. Den raka berättarstilen är perfekt för den här presentationen. Dessutom vill man ge ett plus till filmskaparna för att de inte fördjupat sig i de frågor om testamente som uppkommit efter Scheins död.

8 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *