Lyssna: Fleet Foxes – Third of May/Ōdaigahara

Skribent:

Den 16 juni i år släpper Fleet Foxes sitt tredje album Crack-Up. Crack-Up släpps sex år efter senaste plattan Helplessness Blues (2011) och nästan ett decennium efter att de släppte sitt första, självtitulerade album, Fleet Foxes (2008).

Bandet har nu släppt låten “Third of May/Ōdaigahara” från albumet, som är en nästan nio minuters lång låt driven av piano, elektrisk tolv-strängad gitarr, stråkkvartett tillsammans med gruppens traditionella gnistrande och brusande harmonier. Som tillägg har bandet även gått ut med turnédatum som inkluderar deras första gig i Nordamerika sedan år 2011. Redan nu går det att förhandsbeställa albumet via iTunes och Nonesuch.com.

Crack-Up innehåller 11st låtar som alla är skrivna av Robin Pecknold och även producerat av honom och Skyler Skjelset, som är hans band –och barndomsvän sedan lång tid tillbaka. Albumet spelades in på olika studios runt om i USA mellan juli 2016 och januari 2017; Electric Lady Studio, Sear Sound, The Void, Rare Book Room, Avast och The Unkown. Phil Ek mixade albumet, på Sear Sound, och mastrades sedan av Greg Calbi på Sterling Sound. Fleet Foxes består av Robin Pecknold (vokalist, multiinstrumentalist), Skyler Skjelset (multiinstrumentalist, vokalist), Casey Wescott (multiinstrumentalist, vokalist), Christian Wargo (multiinstrumentalist, vokalist) och Morgan Henderson (multiinstrumentalist).

Fleet Foxes självtitulerade debutalbum gjorde ett stort internationellt avtryck på det musikaliska landskapet. De fick Uncut’s första Music Award Prize och toppade flera “Best of”-listor som bland annat Rolling Stone’s 100 Best Albums of the 2000’s och Pitchfork’s 50 Best Albums of 2008. Albumet har sålt guld i Nordamerika och platina i UK och Australien. Uppföljaren, Helplessness Blues, möttes med samma entusiasm och debuterade på plats #4 på Billboard’s Top 200, sålde guld i UK och fick även en GRAMMY nominering.

Crack-Up
1. I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
2. Cassius, -

3. – Naiads, Cassadies
4. Kept Woman

5. Third of May / Ōdaigahara

6. If You Need To, Keep Time on Me
7. Mearcstapa

8. On Another Ocean (January / June)
9. Fool’s Errand

10. I Should See Memphis

11. Crack-Up

8 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *