Lena Olin till Stockholms stadsteater till ”Vem är rädd för Virginia Woolf” i regi av Tommy Berggren

Skribent:

Regissören Tommy Berggren sätter upp Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf med Lena Olin, Peter Andersson, Henrik Norlén och Josefin Ljungman i rollerna. Pjäsen är en av de stora moderna klassikerna. Premiär 29 september på Klarascenen.

Ett pressmeddelande:
Tommy Berggren spelade själv i Vem är rädd för Virginia Woolf när den hade Europapremiär på Dramaten 1963 i regi av Ingmar Bergman. De övriga i ensemblen var Georg Rydeberg, Karin Kavli och Bibi Andersson.
– Jag minns med stor glädje pjäsen och uppsättningen. Det var mitt första samarbete med Ingmar Bergman och ensemblen var en dröm. Så är också fallet när jag nu ska regissera den på Kulturhuset Stadsteatern, säger Tommy Berggren.
Lena Olin som har haft stora framgångar som filmskådespelare de senaste åren ser fram mot att stå på en svensk teaterscen igen under hösten 2017. Repetitionerna inleds redan under våren.
– Jag har inte spelat teater på över 25 år, så det är med skräckblandad stormförtjusning jag ser fram mot detta. Både Tommy Berggren och Peter Anderson är innerligt sammanflätade med begynnelsen av mitt yrkesliv. Jag har djup respekt för dem bägge. De har känt mig sen jag var tonåring. När vi träffades för att prata om projektet kändes allt självklart och lustfyllt, säger Lena Olin.
– Det är ett privilegium att Lena Olin väljer att göra sin comeback på en svensk teaterscen och här på Kulturhuset Stadsteatern. Det är Tommy Berggrens förtjänst, säger Anna Takanen, teater och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

– Det handlade om timing – vi har skapat en speciell spelperiod så det är möjligt för Lena att vara med. Vi sätter upp den på intima Klarascenen som ger utrymme för stort skådespeleri på nära håll. Det kommer finnas ett begränsat antal biljetter till det här exklusiva sammanhanget, säger hon.
Lena Olin blev anställd vid Dramaten direkt efter examen, där hon tidigt fick tunga roller i Ingmar Bergmans uppsättningar av Kung Lear och Ett drömspel. I sin internationella karriär har hon nominerats till flera utmärkelser, bland annat Golden Globe för Varats olidliga lätthet och en Oscarsnominering för rollen i Fiender.1980 fick hon Ingmar Bergmanpriset. Olin har bland annat medverkat i filmerna Chocolat, Casanova och Hypnotisören som maken Lasse Hallström regisserat. Hon medverkade nyligen i den svenska TV-serien Welcome to Sweden som också sänts på amerikanska NBC.

Tommy Berggren har haft en lång och mycket framgångsrik skådespelarkarriär. Han ägnar sig numera åt teaterregi och har flera hyllade produktioner bakom sig. Hans första uppsättning som regissör på Stockholms stadsteater var Fastighetsskötaren 2001. Sedan 2008 har han gjort en uppsättning om året, ofta något av Beckett eller Pinter, exempelvis I väntan på Godot och Hemkomsten, alla stora publik- och kritikersuccéer.

Peter Andersson har gjort flera hyllade rolltolkningar i Tommy Berggrens rosade Beckett- och Pinteruppsättningar, som I väntan på Godot, Slutspel, Födelsedagskalaset och Fastighetsskötare. Han är flerfaldigt Guldbagge-nominerad och känns även igen från pjäser av Lars Norén och från Millennium-trilogin.

Henrik Norlén har gjort en rad roller på Kulturhuset Stadsteatern, senast rollen som Nathaniel i pjäsen om Ayn Rand, Du ska veta mitt värde. På TV och film har vi bl.a. sett honom Hotell, Återträffen, En pilgrims död, Fjärde mannen, Min lilla syster och Stockholm östra för att nämna några.

Josefin Ljungman fick sitt genombrott 2008 som Hedvig på Stockholms stadsteater i Ibsens Vildanden i regi av Tommy Berggren. Hon är bl.a. känd från filmer som Himlen är oskyldigt blå och Mig älskar ingen.

8 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *