Suck, kommer Sverige att ta efter Trump? USA kan kräva lösenord till sociala medier i gränskontroll

USA kan kräva lösenord till sociala medier i gränskontroll, berättar Dagens Nyheter måndag 6 mars.

Vi vet hur det gick med inreseförbudet för sju utvalda övervägande muslimska länder. Trump blev stoppad av den amerikanska lagen. Inte för att USA är det perfekta landat. Ibland verkar det som om – av medierapporterna nu för tiden – som om USA var ett drömland innan Trump blev president. Som om det inte fanns fruktansvärda klyftor mellan fattiga rika, som om det inte var rasbråk och segregation, vita poliser som skjöt ihjäl svarta ungdomar, som om det inte fanns en stor mängd knarksmugglare och andra kriminella som sätter skräck i vissa områden i amerikanska städer …

Nu tror ju inte jag att Trump är bästa lösningen på de amerikanska problemen. Det verkar ungefär hälften av den amerikanska valmanskåren ha trott. Tyvärr.
Men jag tror inte USA hade blivit något drömland med Clinton som president heller. Fast hon skulle ju inte tagit de befängda beslut och utspel som Trump stått bakom. Det är sant. Utan tvekan.

Dagens Nyheter berättar att uppgifterna om att icke-amerikaner kan tvingas att lämna sina inloggningsuppgifter till sociala medier för att släppas in i USA har väckt starka protester.

Jag häpnar när jag hör om förslaget. Att det amerikanska rättsväsendet ska samla inloggningsuppgifter till människors sociala mediekonton. Hur sjukt är inte det?

Men …
Vad är skillnaden mot vad amerikanarna gör idag. Snowden fick fly från amerikansk mark och söka asyl i Ryssland för att han avslöjade hur amerikanarna övervakar världens Internetuppkopplade människor. USA övervakar inte bara människor som misstänks vara terrorister eller ha kontakt med terrorister. Om en person blir misstänkt för att ha någon form av anknytning till terrorism då övervakas den personen, förstås. Allt hen gör på webben och med mobilen övervakas. Och alla som den personen varit i kontakt med övervakas. Och alla som dessa personer i sin tur varit i kontakt med. Alltså övervakningen sker i flera led.
Hur lätt är det inte då för amerikanska övervakningssystem att gå in i de övervakades datorer och mobiler och plocka upp lösenord?

Att som nästa steg kräva att få registrera personers lösenord är en fortsättning på denna övervakning.

Det låter helt sjukt. Men om någon skulle berättat för mig för tio år sedan att Sverige skulle övervaka vår webb- och mobilkommunikation skulle jag inte tro dem. Ja, jag skrev Sverige. För vad är FRA och den övervakningen om inte just detta: övervakning av vad vi gör på webben och med våra mobiler.

Så om Trumps USA verkligen får igenom kravet på lösenord, då skulle det inte förvåna mig om Sverige tar efter och kräver att myndigheter ska registrera svenska medborgarens lösenord. Något skäl kan staten säkert skruva till.

Med tanke på att storföretag redan idag kunnat tvinga bredbandsleverantörer att stänga sajter så tror jag tyvärr att svenska myndigheter och svenskt rättsväsende inte har en naturlig spärr mot att övervaka medborgare.

Hoppas min oro är obefogad. Hoppas …

6 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *