Att sjuka betalar högre procent i skatt än de friska är ovärdigt Sverige

Det är absolut något som är sjukt med Sverige. Sjuka, arbetslösa och föräldralediga betalar den högsta skatten. De har ju inte det så kallade jobbskatteavdraget. Pensionärer har inte heller jobbskatteavdrag men deras skatt har sänkts genom ett förhöjt grundavdrag från det år de fyller 66 år.

Det är något som är riktigt sjuk med Sverige och det är det som har med Försäkringskassan att göra.

Vi får den ena rapporten efter den andra via medier om människor som blivit svårt sjuka men som nekats sin sjukpeng från Försäkringskassan. Det är helt sjukt och de tjänstemän som sitter på Försäkringskassan och nekar en sjuk människa den sjukförsäkring som den sjuka borde ha rätt till, den tjänstemannen borde drabbas av all världens dåliga karma, om jag vore den som styrde i världen.

För det första heter det Försäkringskassan och sjukförsäkring. Det är en försäkring. Att myndigheter kan ändra avtal utan vidare borde vara olagligt. Ingen annan kan ändra i slutna avtal utan vidare, bara staten kan det.

Namnet är alltså sjukförsäkring. Det är en försäkring. Det är något vi genom skatter och arbetsgivaravgifter har betalat in till. Att ändra reglerna för denna försäkring, som högeralliansregeringen gjorde, är både omoraliskt och egentligen borde det vara olagligt. Högerregeringen bestämde att en människa inte kan vara sjuk mer än sex månader. Vad är det för bild av världen och existensen som dessa högerpolitiker har? Tror det på fullt allvar att svårt sjuka kan välja att bli friska?

Efter sex månader tvingades svårt dödssjuka att söka arbete, för sådana var högerns regler.

Nu har S- och MP-regeringen ändrat detta. Verkligheten är att människor som är svårt sjuka ofta är sjuka längre än sex månader. Det är så som livet är.

Men fortfarande är mycket fel med sjukförsäkringen. Att sjuka betalar högre skatt än friska är helt förkastligt. Omoraliskt. Oanständigt. Vidrigt.

Dessutom är den ersättning en sjuk människa får alldeles för låg. Dagens Nyheter tar upp detta idag och skriver:
De som har sjukersättning ska få 64,7 procent av sin tidigare inkomst från Försäkringskassan. Men ersättningen blir ofta mycket lägre.

Försäkringskassan har tagit fram siffror till DN som visar att det genomsnittliga månadsbeloppet för de drygt 200.000 personerna med hel sjukersättning var 10.642 kronor i månaden i februari 2017. Snittet har legat på ungefär samma nivå i många år och till exempel bara höjts med 200 kronor sedan 2009.

Något har gått mycket, mycket fel med det svenska samhället när en människa som blir svårt sjuk förlorar sin trygghet och blir utfattig.

Detta gör ont i mig, när jag tänker på det. Och vilket parti är redo att göra något åt detta?

4 mars, 2017

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Jo, så har det varit sedan 2007 och ingen verkar ha intresse eller kraft att åtgärda detta! Det är samma för pensionärer även om det i just den gruppen är stora skillnader, men värst är det ändå för kvinnorna som utöver allt annat också tvingas att leva på garantipension. Mina borgerliga vänner ser inget fel i detta och menar att det i grunden är fullt rimligt att dessa skillnader finns och avslutar med att konstatera att just pensionärer slipper att äta lunch ute och inte heller har kostnader för månadskort! Hur långtidssjuka har det är sällan på tapeten och en del hävdar att som man sår får man skörda….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *