Att prata med SD eller inte prata med SD

Förintelseöverlevaren: ”Kinberg Batra, du banar väg för ondskan” – det är en rubrik i Svenska Dagbladet idag.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth har skrivit ett öppet brev till Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.
Jag tänker inte gå in på hans brev. Emerich Roth är en förintelseöverlevare, han har upplevt mänskligheten när det är som värst. Hur kunde människor arrangera något sådant som koncentrationslägren och massdödandet av kvinnor, män och barn? Det är obegripligt.

Men …
Är Sverigedemokraterna samma sak som Hitlers nazister eller förtruppen till nazister? En del är övertygade om det. Andra tvekar. Jag tänker inte gå in i den diskussionen, den är svår och jag vet inte.

Bör vi prata med Sverigedemokrater?

Moderatledaren Kinberg Batra har öppnat för att Moderaterna ska diskutera med Sverigedemokrater i riksdagen. På årsdagen av Auschwitz befrielse öppnade Anna Kinberg Batra upp för ett möte med Sverigedemokraterna.

Att hon gjorde detta just på årsdagen av Auschwitz befrielse är så respektlöst. Ja osmakligt. Eller är hon så okunnig och hennes rådgivare omkring henne, är de alla så okunniga? Det är i så fall lika skrämmande att en partiledare med sina rådgivare för ett av de största politiska partierna i Sverige gör anspråk på att välja ska rösta på dem för att de ska kunna bilda regering: om de är så okunniga om Auschwitz och årsdagen för befrielsen. Antingen är de fruktansvärt okunniga eller så respektlösa. Det är verkligen inte det minsta konstigt att Moderaterna rasar i väljarundersökningar.

Men …

Demokrati bygger på att vi alla har rösträtt. Det bygger på att vi har yttrandefrihet. Det bygger på att vi pratar med varandra. Att vi lyssnar på varandra. Att vi förklarar och försöker förstå varandra. Att vi försöker vara tydliga med var vi tänker och vill och tycker. Om människor inte möts då byggs fördomar om varandra upp. Det är när vi möts, diskuterar, träffas och byter tankar och åsikter som vi kan gå framåt, ta beslut och lära oss av varandra.

Det borde betyda att vi också bör prata med såväl Sverigedemokrater som deras väljare. Vad händer om vi nonchalerar människor, inte lyssnar på dem, inte låter dem tala om vad de tänker och tycker?

Men …

Det svåra är ju att partier som Sverigedemokrater och deras allierade högerextrema partier runt om i världen alltid vill nedmontera demokratin och det öppna samtalet. Se bara hur den amerikanske presidenten Donald Trump och hans stab hindrade flera av de stora medierna att komma in på ett pressmöte.

Det är klart att det finns en stor skillnad mellan att prata med och att samarbeta med. Jag tycker att vi bör prata med varandra och skapa arenor där olika människor kan mötas. Människor med olika religiösa inriktningar, ateister, agnostiker, politiskt engagerade, idrottsfolk, trädgårdsintresserade, djurvänner, veganer, jägare … Ju mer vi träffas och lär känna varandra, desto mindre rädda blir vi för de som inte är som oss själva. Det tror jag de flesta skriver under på. Det är där demokratin börjar. Att vi pratar med varandra, lyssnar på varandra.

Om Moderaterna och övriga partier i riksdagen inte ens pratar med Sverigedemokrater tycker jag det gör fel. Däremot är det skillnad på att prata och ge inflytande. Det är en svår gräns förstås i riksdagen. Men ändå är det väl den gränsen som måste upprätthållas? Vem har förresten sagt att det ska vara lätt att vara folkvald och sitta i riksdagen?

 

Detta inlägg ingår i projektet #Blogg100

2 mars, 2017

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. Stella Scott skriver:

    Ja samtal inte detsamma som inflytande och jag tror du har rätt att det är viktigt att kommunicera. Eller ska jag säga försöka kommunicera? Hur många gånger är folk så låsta i sina fastställda åsikter att det inte går att nå fram?

    Många har också för lite kunskap eller som du pekar på här, historielöshet samtidigt som de saknar intresse och/eller nyfikenhet nog för att öka på den kunskapen. Det är bekvämt helt enkelt, att köpa Fake News.

    Kan inte det också vara en av anledningarna till att folk inte vill prata med SD. Det går inte att nå fram med en mer nyanserad bild av det som kallas verkligheten. Få av SD:are kan tänka sig att ta in fler aspekter av tillvaron än den de har bestämt sig för. Jag vet själv att jag backar för att jag inte orkar lägga energi där överhuvudtaget. Jag vet redan att det kommer inte att bli en dialog oavsett hur öppen jag är för andras perspektiv.

  2. Rosemari Södergren skriver:

    Ja Stella, det finns en stor uppförsbacke inför att diskutera med SD, för jag vet, man misstänker att de inte kommer att lyssna. Men ändå tror jag vi måste försöka. Det är förstås väldigt lätt att säga. Frågan är om det alls hade gått att diskutera med Hitler, till exempel. Det är en svår fråga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *