Tidigare outgiven bok av Per Anders Fogelströms ges ut

Skribent:

Författaren Per Anders Fogelström framför porten till Kvastmakarbacken 4. Foto: Herbert Lindgren, 1961.

I samband med 100-årsjubileet av Fogelströms födelse, har Stockholmia förlag nu i samråd med Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner valt att för första gången publicera författarens ungdomsroman Den okuvliga friheten.

Ett pressmeddelande:
Manuset till Den okuvliga friheten av Per Anders Fogelström (1917-1998) skrevs 1939. Det skickades endast in till Axel Holmströms förlag men antogs ej. Någon motivering till refusen finns inte bevarad och någon bearbetning av manuset skedde inte, av så väl redaktör som författare.

Boken har ett inledande kapitel av Fogelströmkännaren Karl-Olof Andersson och romanen publiceras i den form den är, med bibehållen något ålderdomlig språkdräkt.

Den okuvliga friheten är en fiktiv berättelse som utspelar sig i en uppdiktad framtid. En totalitär stormakt har ockuperat ett litet land, med förtryck och judehat till följd, men också motståndskamp från ”Röda Ligan” mot det enda tillåtna partiet ”battongisterna”.

Romanen speglar det sena 1930-talets fascistiska strömningar. I sin fiktiva form är den samtidigt ett tidsdokument och en berättelse som speglar den verklighet och den tidsanda som den unge Fogelström upplevde, i ett litet land i en liten stad i ett Europa på randen till världskrig. Därtill är det en historia som i många avseenden åter känns skrämmande aktuell.

Stockholmia förlag har tidigare i serien Monografier utgivna av Stockholms stad publicerat Karl-Olof Anderssons biografi Per Anders Fogelström. Ett liv för litteraturen, freden och miljön (2013).

1 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *