Filmrecension: Sameblod – en smärtsam historielektion

Sameblod
Betyg 4
Biopremiär 3 mars 2017

Kolonialism, rasism, identitet, samisk kultur, ursprung och familj. Sameblod är en smärtsam historielektion som minner om vår kollektiva skuld  till en hel folkgrupp.  

Amanda Kernell, lägg namnet på minnet. Detta är filmskaparen från norr som
med sin debut fått publik och kritiker på fall.  Sameblod , den första samiska storfilmen, har med imponerande regi, skickliga skådespelare och ett starkt budskap tagit sig bortom Sveriges gränser. Priser har regnat över Amanda och hennes första långfilm. Välförtjänt. Verkligen. Bakom filmen ligger gedigen research om samisk historia. Sameblod utspelas under tiden för Uppsala rasbiologiska institut. Institutet var aktivt mellan åren 1922 och 1956 i Sverige. Det är en bortglömt del av vår gemensamma historia som Amanda med all rätt aktualiserar.   

I en mycket stark scen tvingas tolvåriga samiska flickor ta av sig kläderna och inför vuxna människor blotta sina kroppar. Förnedrade och förvirrade står de på darrande ben och tittar ut genom fönstret. Bländade av kameraljusets starka sken kisar de och försöker spela orädda inför kameramannens blick. Forskarna från Uppsala rasbiologiska institut undersöker flickorna grundligt, mäter deras skallar och tar deras midjemått. Hjärnorna är outvecklade och de kan därför inte gå i vanlig skola berättar rasbiologerna. Men Elle Marja , vår huvudrollsinnehavare, tror inte en sekund på dem.  Trots en hård vardag – med ständig mobbning och riktade glåpord –  vägrar hon att ge upp.

I en värld som krymper för var dag  känner hon sig instängd. Elle Marja vill vidga sina vyer och hon bestämmer  sig för att lämna hemmet. I Uppsala påbörjar hon en akademisk utbildning. Men knepiga regler och människors fördomar försvårar livet för en samisk fjortonårig flicka.

Sameblod är ett starkt drama. Amanda Kernell berättar med social patos en historia om identitet, kolonialism, samisk kultur, ursprung, rasism och familj. Som ett tidsdokument över den samiska historien fungerar filmen. Amanda påminner oss om en historisk tid som aldrig får gå ur glömska.

Lene Cecilia Sparrok imponerar i rollen som den fjortonåriga Elle Marja, en upprorisk tonåring som i sin strävan efter självständighet går i klinch med både  föräldrar och syskon. Det finns ett starkt blodsband som binder systrarna samman. De verkliga syskonparet Lene Cecilia Sparroks och Mia Erika Sparrok har en stark kemi som syns bakom kameran. Tårarna är inte långt borta när lillasyster Njenna inser att  den äldre systern tänker lämna henne.

Med känsla och realism lyckas Sameblod berätta ett stycke nutidshistoria av hög relevans. Äntligen får samerna på bred front förtälja sin historia. Det om något är en bragd väl värd att fira.

1 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *