Det farligaste med Trump

Sedan Donald Trump blev vald till amerikanska president, och egentligen också en lång tid innan dess, har svenska medier rapporterat och rapporterat om denna man. Jag undrar om det varit en enda dag då Donald Trump inte varit på Dagens Nyheters förstasida.
Ja USA är en mäktig nation och vad som sker där har stor betydelse för Sverige och hela världen.
Men …
Att rapportera – och alltså lägga journalisters betalda arbetstid – på vad Donald Trump anser om Oscarsgalan i år och fadäsen, skandalen, då fel film först utropades som vinnare av det finaste priset Bästa film, det tycker jag är att gå för långt. Det finns oändligt mycket annat som är viktigt i såväl USA som världen.

Det är också otäckt att allt vad Donald Trump gör och säger utmålas som hemskt, som om han är djävulen själv.
Ja han står för mycket som många av oss i Sverige inte står för. Det är sant. Och jag är inte ute efter att på något sätt försvara honom. Tvärtom. Jag tror att hans korståg mot medier är farlig för demokratin.
Det är rent av det farligaste av det han gör.
Att ha fria medier som kan rapportera är en av de pelare som ett demokratiskt samhälle vilar på.

Vita huset stoppade på fredagen den 24 februari vissa utvalda medier från att delta i en presskonferens med Sean Spicer i Vita huset. Medan CNN inte fick delta släpptes den högerpopulistiska sajten Breitbarts representant in.

Trump har också uttalat sig om att källor inte ska kunna vara anonyma.

Han är inne på en farlig väg. En väg som kan bryta ned det demokratiska samhället och skapa en diktatur.

För min del anser jag att detta är det farligaste med Trump.

Visst är medier alltid något vinklade. Jag hörde en journalist på Ekot i Sverige rapportera från Ryssland och där fanns inte ett positivt ord om Ryssland. Allt målades svart.
Det är samma sak med hur Trump framställs i svenska medier. Att han har förklarat krig mot kriminella eller i sitt installationstal sade att vi alla är lika värda oavsett hudfärg, det har ingen nämnt i svenska medier.
Jag tror att mycket få bara är onda och extremt få står bara för dåliga saker. Också Trump och Putin kan stå för något bra någon gång. Alla människor har gråzoner inom sig, alla gör något gott och något ont.
Men det får man knappt säga i svenska medier. Nu gör jag det ändå. Samtidigt som jag är rädd för den väg som Trump leder in Vita huset och det amerikanska samhället på.

När han stryper yttrandefriheten och motarbetar den fria pressen då är han på väg mot att bygga en diktatur.

Detta inlägg ingår i projektet #Blogg100

1 mars, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *