Ojojoj fel film ropades upp som bästa film på Oscarsgalan

Ojojoj – fel film vann, det har vi väl hört förr. Men på årets Oscarsgala, den 89:e upplagan av Academy Awards, ropades La La Land upp som vinnare av finaste priset, bästa film – och när tacktalen hunnit sägas kom beskedet att det var fel. Vinnare var Moonlight.

Ojojoj. Vilken miss.

Hur det gick till? Warren Beatty, en av de två prisutdelarna, hade fått fel kuvert. Han hade fått kuvertet till bästa kvinnliga huvudroll, som gick till Emma Stone i La La Land.

För svensk del blev det en Oscarsstatyett till filmfotografen Linus Sandgren som vann för bästa foto.

Den svenska filmen En man som heter Ove var nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film, men den statyetten gick till den iranska filmen The Salesman, var regissör Asghar Farhadi demonstrerade mot den amerikanske presidentens beslut om inreseförbud för invånare i sju huvudsakligen muslimska länder. Asghar Farhadi vägrade därför att komma till Oscarsgalan.

Rolf Lassgård, huvudrollsinnehavare i En man som heter Ove sade i en radiointervju att det visserligen var tråkigt att inte vinna men han uppfattade priset som ett politiskt val och då känns det något bättre att förlora.

Den som vill kan nog se en flera priser som politiska. Vinnarfilmen Moonlight handlar om en färgad man som är homosexuell. Så visst är det ett ställningstagande gentemot president Trumps politik att den filmen vann. Däremot vann den självklart inte enbart för sitt politiska innehåll. Filmen är en välgjord film.

Vilken film borde ha vunnit? Moonlight är absolut en av de tre-fyra bästa filmerna – och vilken av dessa som vann är en smakfråga.

La La Land som hade fått rekordmånga 14 nomineringar före galan fick totalt sex priser, bland annat fick Emma Stone pris som bästa kvinnliga huvudroll. Dock fick filmen inte priset för bästa manliga huvudroll som gick till den självklara pristagaren Casey Affleck för sin roll i Manchester by the Sea, förmodligen en av de priser som var mest självklar under hela galan.

Bästa film stod troligen i juryns omröstning mellan La La Land, Manchester by the Sea och Moonlight. Ett tydligt tecken på det är ju att dessa tre filmer knep varsin av de tunga regi- och manuspriserna:
Bästa regi: Damien Chazelle (”La la Land”)
Bästa originalmanus:. ”Manchester by the Sea”
Bästa manus efter förlaga: ”Moonlight”

Här har DN en lista över alla vinnare

27 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *