Filmrecension: Peter och draken Elliott

Peter och draken Elliott
Betyg 4
Svensk biopremiär 14 oktober 2016 och släpps på dvd/bluray 27 febrarui 2017

Disneyfilmen Peter och Draken Elliott är en precis så som en bra familjefilm ska vara. Den är välgjord och tittare i alla åldrar får ut något av den. När filmen släpptes på bio i Sverige var åldersgränsen satt vid sju år. Jag tror att om någon vuxen är med barnen när de tittar på den kan nog även sexåringar och femåringar se den utan att få mardrömmar. Bara man pratar om filmens innehåll. Det är förstås olika, varje barn är unikt och varje förälder bör känna sitt barn.

Handlingen kretsar kring pojken Peter. När han är fyra-fem år råkar han och hans föräldrar ut för en bioolycka långt ute i skogen. Peter överlever, kryper ur bilen och möter en drake som tar hand om honom. De lever tillsammans i sex år, Peter och draken Elliott, tills en skogsvaktare hittar Peter och undersöker varifrån Peter kommer och vart han hur hemma. Samtidigt har i många år den gamle träsnidaren Mr Meacham underhållit traktens barn med sina historier om den farliga draken som bor långt in i den djupa skogen.

Filmen är både spännande och vacker. Det är som många av Disneys produktioner en omgörning och ny version av en tidigare film. I november 1977 hade Disney biopremiär för en delvis animerad film, Peter och draken Elliott. Handlingen i den är delvis likadant, men skiljer sig lite. I filmen från 1977 är Peter en föräldralös pojke som rymmer från sina elaka fosterföräldrar och träffar sin första vän, draken Elliott, som blir hans rymningskamrat.

Jag har inte sett filmen från 1977 utan bara sett bilder från den. Där syns att draken är tydligt animerad. I den nya versionen är draken mycket proffsigt skapad. Den ser nästan verklig ut och rör sig väldigt likt en hund – och den parallellen dras ju i och med att Peter som liten har en barnbok om en hund som heter Elliott.

Filmen är mycket snyggt gjord, drakens färger går ihop med den djupa skogens färger. Skådespelarna är duktiga, barnskådespelarna imponerande och Robert Redford i rollen som den gamla Mr Meacham är precis så där bra, mysig och förtroendeingivande som han kan vara.

Filmen är inte bara en äventyrsberättelse som passar för hela familjen, den är en berättelse om hur viktigt det är att låta fantasin och magin vara en del av vårt vardagsliv.

26 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *