Utställningen ”En sagolik skola – Folkskolan 175 år” öppnar på Prins Eugens Waldemarsudde den 11 mars

Skribent:

Carl Larsson, Prinsessan Vår, tidningen Jultomten 1898. Lärarstiftelsen. Foto: Per Myrehed. Bild beskuren.

En unik utställning visar skolans dolda konstskatt. I år fyller den svenska folkskolan 175 år. Det firar Lärarstiftelsen med den turnerande utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år som invigs på Prins Eugen Waldemarsudde den 11 mars och sedan visas på sju platser runt om i landet.

Ett pressmeddelande berättar:
Utställningen är en lekfull exposé över skolans och läraryrkets utveckling och roll i det svenska samhället från 1800-talet till idag. På Prins Eugen Waldemarsudde kompletteras utställningen med originalverk av några av våra mest folkkära konstnärer.

Med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar firar utställningen En sagolik skola – Folkskolan 175 år folkskolan som ett av Sveriges viktigaste demokratiprojekt genom tiderna. Utställningen gör nedslag i skolans, lärarnas och skolbarnens situation genom åren och visar verk ifrån Barnbiblioteket Saga – en av Sveriges största lässatsningar någonsin som lanserades vid förra sekelskiftet. Framstående författare och konstnärer blev på uppdrag av lärarna ombedda att engagera sig i folkskolan genom att bidra med utbildningsmaterial för att förbättra pedagogiken och därmed öka bildningen. Barnbiblioteket Saga är både en berättar- och konstskatt som de flesta kommer att känna igen från sin egen skoltid.

”Med barnen, pedagogiken och konsten i fokus vill vi visa hur många av våra etablerade konstnärer har bidragit till skolan genom bilder och illustrationer,” säger Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarstiftelsen.

Prins Eugens Waldemarsudde kompletterar En sagolik skola – Folkskolan 175 år med två utställningar. Här visas bland annat originalillustrationer från Barnbiblioteket Saga av Jenny Nyström, Elsa Beskow, Carl Larsson, Ottilia Adelborg och Einar Nerman, som hör till några av de framstående konstnärer som fick i uppdrag att illustrera sagor och litterära klassiker till lässatsningen. På Waldemarsudde kommer besökarna också få ta del av Prins Eugens betydande skolutsmyckningar.

”Det är en stor glädje för oss som konstmuseum att lyfta fram konstens viktiga roll för skolan och barns lärande historiskt sett, och att få möjlighet att bidra med att stärka konstens, bildens och bildämnets betydelse för skolan, barns lärande och kreativitet i vår egen tid,” säger Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde.

I samband med En sagolik skola – Folkskolan 175 år arrangeras också en fortbildningsdag för bildlärare, temakvällar, föreläsningar, dramatiseringar och debatter med Sveriges mest tongivande debattörer om bilden och konstens roll i dagens och morgondagens skola.

23 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *