Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig i teaterform – urpremiär 3 mars

Skribent:

Foto: Matilda Rahm

Ebba Witt-Brattströms hyllade och omtalade punktroman om ett äktenskap i upplösning får urpremiär 3 mars på Kulturhuset Stadsteatern. För dramatisering och regi står Nora Nilsson. Hon och Han gestaltas av tre par från olika generationer: Cecilia Nilsson, Lennart Jähkel, Ann-Sofie Rase, Andreas Kundler, Gizem Erdogan och Daniel Nyström.

Ett pressmeddelande berättar:
Det här är hennes berättelse. Hon som valt att lämna mannen hon levt med i 30 år. I ett förhållande som hon nu ser som ett fuskbygge. Som en kuliss i en operaföreställning.

En gång älskade hon honom. Såg honom som en ömsint, humoristisk och nyfiken man. När barnen var små. När diskussionerna inte var gräl som urartade i våld.

Han var mannen i hennes liv.

Han som nu kallar henne ”feministkärring” och ”du med ditt lilla jämställdhetsdepartement. Vem bryr sig.”

– Århundradets kärlekskrig handlar om det mest privata mellan två människor men berör oss alla. Det är en svart satir över det ”eviga” kärlekskriget mellan män och kvinnor men också en högst igenkännbar berättelse om att bli sviken och om att svika. Och vad som är konsekvensen av att leva i den maskulina norm som vi lever i idag. Det handlar om makt och kärlek. Och våld. Det blir krig krig krig, stormande kärlek och en uppgörelse med all jävla mansplaining, säger Nora Nilsson som regisserar och som även gjort dramatiseringen av Ebba Witt-Brattströms bok.

Nora Nilsson har rönt stor uppmärksamhet för sina uppsättningar, bland annat för hennes senaste: Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta! (Profilteatern), som gästspelade på Fri scen Kulturhuset Stadsteatern 2015. 2014 satte hon Edward Albees Lolita efter Vladimir Nabokovs roman på Lilla scenen, Kulturhuset Stadsteatern (vilket var den första uppsättningen i Europa). Samma år regisserade hon Anders Duus Ingen fattar utom vi för Riksteatern. På Göteborgs Stadsteater har hon satt upp Det intelligenta homots guide till kapitalism och socialism, med en nyckel till skriften. Hennes uppsättning av Maria Svelands roman Bitterfittan på Smålands Musik och Teater hösten 2012 blev en succé hos både kritiker och publik.

Ebba Witt-Brattström är litteraturprofessor vid Helsingfors universitet. Århundradets kärlekskrig kom ut i mars 2016 (Norstedts), bara två månader efter Kulturmannen och andra texter. Bland hennes mest kända böcker finner vi litteraturhistoriska verk om Moa Martinson och Edith Södergran, den personliga skildringen av 1970-talets kvinnorörelse och Grupp 8 Å alla kära systrar! Och den banbrytande Stå i bredd: 1970-talets kvinnor, män och litteratur.

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSKRIG
AV EBBA WITT-BRATTSTRÖM
Urpremiär 3 mars på Lilla scenen

Av Ebba Witt-Brattström
Regi och dramatisering Nora Nilsson
Scenografi Julia Przedmojska
Kostym och mask Linda Gonçalves (praktikant från Stockholms Dramatiska Högskola)
Ljus Åsa Holtz
Ljud Magnus Ericsson

Medverkande
Cecilia Nilsson
Lennart Jähkel
Andreas Kundler
Ann-Sofie Rase
Gizem Erdogan
Daniel Nyström

21 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *