Burhan Ozbilici vann utmärkelsen World Press Photo of the Year

Skribent:

Canon, marknadsledare inom digital bild, gratulerar Burhan Ozbilici, vinnare av utmärkelsen World Press Photo of the Year. Vinnarfotografiet skildrar när den ryske ambassadören i Turkiet, Andrey Karlov, skjuts ihjäl på en fotoutställning i Ankara.

Ett pressmeddelande berättar:World Press Photo Contest har pågått i 60 år och anses internationellt som världens mest prestigefyllda tävling för fotojournalister. Canon har sponsrat tävlingen sedan 1992, och årets tävlingsjury valde ut en bild som Photo of the Year utifrån totalt 80 408 fotografier, som 5 034 professionella fotografer från 125 länder skickat in. Åtta temakategorier var öppna för årets tävlande.

”Vi känner oss stolta över att stödja World Press Photo när de nu i 60 år har hyllat fotojournalisternas visuella storytelling runt om i världen”, säger Kieran Magee, chef för Professional Imaging på Canon Europe. ”Bilder som Ozbilicis blir skarpa påminnelser om de svåra förhållanden som fotografer i branschen kan utsättas för, men bilderna hyllar också deras mod att fånga viktiga situationer som måste berättas. Det är därför vi har sponsrat den här tävlingen under de senaste 25 åren.”

Burhan Ozbilici tog sin vinnande bild med en Canon EOS 5D Mark III och objektivet EF24‑105mm f/4L IS USM. Vinnarbilden tog också första priset i kategorien Spot News. Andra vinnande bidrag som tagits med Canons kameror i de olika kategorierna:

Kategorin Contemporary Issues: ‘Taking a stand in Baton Rouge’, taget av Jonathan Bachman med en Canon EOS-1D X och objektivet EF16‑35mm f/2.8L II USM i Baton Rouge, Louisiana, USA
Kategorin Daily Life: ‘The Silent Victims of a Forgotten War’, taget av Paula Bronstein med en Canon EOS 5D Mark III i Kabul, Afghanistan
Kategorin Spot News: ‘Pakistan Bomb Blast’, taget av Jamal Taraqai med en Canon EOS 700D i Quetta, Pakistan
Kategorin General News: ‘Offensive on Mosul’, taget av Laurent van der Stockt med en Canon EOS 5D Mark II och objektivet EF24‑105mm f/4L IS USM i Mosul, Irak
Kategorin Sports News: ‘Grand National Steeplechase’, taget av Tom Jenkins med en Canon EOS‑1D X och objektivet EF24‑70mm f/2.8L II USM i Liverpool, Storbritannien
Kategorin People: ‘009-war’, taget av Magnus Wennman med en Canon EOS 5D Mark III och objektivet TS‑E45mm f/2.8 i flyktinglägret Debaga, Irak
Kategorin Nature: ‘Caretta Caretta Trapped’, taget av Francis Pérez med en Canon EOS 5D Mark III och objektivet EF15mm f/2.8 Fisheye på Teneriffa, Kanarieöarna, Spanien
Vid en ceremoni i Amsterdam den 22 april 2017 får Burhan Ozbilici som vinnare ta emot ett pris på 10 000 euro från World Press Photo. Canon Europe kommer dessutom att hylla honom med ett antal Canon-produkter.

De bilder som vunnit priser presenteras i en utställning som under året kommer att besöka 95 städer i mer än 45 länder och ses av mer än 3,5 miljoner människor över hela världen. Den första utställningen för World Press Photo 2017 öppnas i Amsterdam den 14 april. Bilderna i årets utställning kommer att skrivas ut på Canons storformatskrivare och Arizona flatbäddsskrivare.

World Press Photo kommer också att – i samarbete med universitet runt om i Europa – ge ett antal föreläsningar med titeln ‘Reflections’, som handlar om professionell fotojournalism och den kraft som ligger i fotograferandet.

15 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *