Filmrecension: The Great Wall – den mest påkostade filmen i Kina men ett skuggspel är bättre

The Great Wall
Betyg 1
Svensk biopremiär 17 februari 2017

The Great Wall är en äventyrsberättelse, en legend om en strid mellan människor och monster vid den kinesiska muren – någon gång för tusen år sedan med Matt Damon i hjälterollen. Om du gillar pangpang och tv-spel där allt du ska göra i stort sett är att skjuta och spränga monster i luften – då är säkert den här filmen en högtidsstund för dig.

Filmen är den kinesiska filmskaparen Zhang Yimous första engelskspråkiga film och är den största och mest påkostade produktion som hittills genomförts på kinesisk mark och den har många duktiga skådespelare i rollistan, både amerikanska som Matt Damon och Willem Dafoe och kinesiska stjärnor.

Det räcker dock inte. Filmen är snyggt fotograferad, skickligt dataanimerad och han duktiga skådespelare. Ändå sitter jag och väntar på att filmen ska ta slut. När det ska vara som mest spännande sitter jag och längtar efter att kolla på Facebook istället. Filmen går inte att engagera sig i och redan efter tio minuter vet jag i stort sett hur allt ska gå.

Matt Damon spelar en äventyrare som kommer till Kina för att hitta krut och föra det till västvärlden och bli rik. Istället för att hitta rikedomen hamnar han i en kamp på den kinesiska muren mot monster som är ett hot mot hela mänskligheten.

Ett litet plus är förstås att dödandet inte handlar om att döda människor. Det är väl ett säkert sätt för filmbolag idag att slippa kritik för rasism mot något folkslag av något slag. Det är enklare att göra massdödande mot monster.

Att en film är väldigt välgjord rent tekniskt räcker inte. Den enklaste film kan vara bättre om den engagerar mig som tittare. Ja ett skuggspel på en väg kan vara ett stort drama som publiken uppskattar. Berättelsen och överraskningen i ett drama är viktiga. Tyvärr har The Great Wall inte något av detta. Inte ens av en del dialoger är lite roliga räcker, det mest av dialogerna är för uppstyltat och oäkta. Den som roas av en mängd skjutande och dödande av olika slag kan med fördel ägna någon timme eller två åt ett sådant tv-spel istället.

14 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *