Cullbergbaletten fyller 50 år

Skribent:

I år fyller Cullbergbaletten 50 år och jubileet firas med två av kompaniets viktiga verk: Eurydike är död av Birgit Cullberg från 1968 i instudering av Mats Ek och Ana Laguna och Protagonist av Jefta van Dinther från 2016. Jubileumsprogrammet visas på Dansens Hus 27-29 april.

Ett pressmeddelande berättar:
– Vi är mycket glada över att kunna presentera de här två verken tillsammans. Eurydike är död och Protagonist undersöker båda behovet och efterverkningarna av en revolution. Att presentera dessa två verk på samma scen under en kväll är ett sätt för oss att visa två monumentala koreografier från Cullbergbalettens repertoar. Det ger en ny energi som låter oss se de inneboende konstnärliga kvaliteterna i varje arbete, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare.

Eurydike är död hade premiär i januari 1968 och blev ett viktigt politiskt verk om individens kamp mot makt och förtryck i en diktatur, inspirerad av filmen Slaget om Alger, i regi av Gillo Pontecorvo och med musik av Ennio Morricone. Protagonist av Jefta van Dinther skapades med fjorton dansare och hade premiär på Julidans i Amsterdam sommaren 2016. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik – ELIAS som fick en stor hit med debutsingeln Revolution.

Jubileumsprogram Cullbergbaletten 50 år 2017
Eurydike är död och Protagonist, Dansens Hus, stora scen 27-29 april
Eurydike är död

Instudering Mats Ek och Ana Laguna
Kostym och scenografi Eva Ek-Schaeffer
Ljus Martin Säfström
Med 14 dansare

Protagonist
Koreografi och regi Jefta van Dinther
Musik och ljuddesign David Kiers
Scenografi SIMKA
Röst och sång ELIAS
Med 14 dansare

Seminarium 27 april, Dansens Hus Lilla scen
En hyllning till Birgit, Södra Teatern 20-21 maj
Tre dansare i Cullbergbaletten, Adam Schütt, Daniel Sjökvist och Eva Mohn skapar egna verk inspirerade av eller baserade på Birgit Cullbergs verk. Dessa unika tolkningar är Cullbergbalettens födelsedagspresent till publiken och kommer att presenteras på Södra Teaterns stora scen, 20-21 maj. FRI ENTRÉ FÖR ALLA!

Videotävling
Som en hyllning till Birgit Cullberg bjuder Cullbergbaletten in landets alla unga mellan 13 och 18 år att skapa korta filmer inspirerad av Birgits liv och arbete. Vinnarna presenteras vid Cullbergbalettens 50-årsjubileum på Dansens Hus i Stockholm 27 april 2017. Birgit Cullberg är en av de viktigaste svenska konstnärerna genom tiderna. Hon var dansare och koreograf, skulptör och författare. Hon var på samma gång en blyg och hänsynslös konstnär, naiv, barnslig, charmig och undergiven och samtidigt mycket skarp och medveten. Livet, kärleken, förtryck och hämning, humor och allvar var hennes teman. Hennes speciella stil och outtröttliga engagemang påverkade en hel dansvärld. Hennes namn är lika med den moderna dansen i Sverige, den flexade foten hennes signum. Hon var något så ovanligt som en folklig danskändis med allt vad det innebar. Mer om videotävlingen finns på www.cullbergbaletten.se.

13 februari, 2017

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *